Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Nyt kameraregister skal gøre det nemmere at opklare kriminalitet

Nu bliver det snart gjort obligatorisk for virksomheder, offentlige myndigheder samt private aktører med særlig tilladelse at registrere deres overvågningskameraer i Politiets Kameraregister, også kaldet POLCAM Politiets Kameraregister har været

Nu bliver det snart gjort obligatorisk for virksomheder, offentlige myndigheder samt private aktører med særlig tilladelse at registrere deres overvågningskameraer i Politiets Kameraregister, også kaldet POLCAM

Politiets Kameraregister har været i luften i over to år. Registeret har vist sig at være et nyttigt redskab i politiets efterforskningsarbejde.

Billeder fra tv-overvågning kan have afgørende betydning for politiets mulighed for hurtigt og effektivt at identificere og pågribe en gerningsmand. Derfor er det fra politisk hold besluttet, at Politiets Kameraregister skal styrkes.

Det betyder rent praktisk, at det fra d. 15. marts 2021 bliver obligatorisk for både virksomheder, offentlige myndigheder samt private aktører med tilladelse til at foretage tv-overvågning at registrere de kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende område, der benyttes til almindelig færdsel.

  • Tv-overvågning opsat inden 15. marts 2021 skal være registreret senest d. 29. marts 2021.
  • Tv-overvågning opsat efter 15. marts 2021 skal være registreret senest 14 dage efter opsætning.

Vigtig del af opklaringsarbejdet
Sagen med bombesprængningen ved Skattestyrelsen i 2019 er et godt eksempel på, hvorfor man nu har valgt at udvide kameraregistret. Her var det nemlig primært videooptagelser fra kameraer rundt omkring i byen, som gjorde det muligt at identificere gerningsmændene og følge deres færden til og fra gerningsstedet.

Ifølge Henrik Sønderby, som er leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), er der god politifaglig ræson i at få registreret så mange kameraer som muligt:

– Der er virkelig mange eksempler på, at kameraoptagelser har været helt centrale for politiets opklaringsarbejde. Nogle af de mest profilerede eksempler er selvfølgelig skyderiet ved Krudttønden eller sprængningen ved Skattestyrelsen i København sidste år, men det er langt fra kun i de store sager, at det er et nyttigt redskab.

Han tilføjer, at i en lang række af mindre profilerede sager som f.eks. tyveri, røveri eller voldssager, gør kameraoptagelser en stor forskel i efterforskningen. Så det er et redskab, politiet kan bruge i mange situationer og i mange typer sager.

Politiet får ikke adgang til overvågningen

– Jo flere kameraer, vi har registreret i systemet, jo hurtigere og mere effektivt kan vi bruge det i efterforskningen, siger han og uddyber:

– Det er vigtigt at slå fast, at politiet ikke får direkte adgang til tv-overvågningen, fordi man registrerer sit kamera. Der er simpelthen tale om, at vi får et overblik over hvor i landet, der hænger overvågningskameraer, og hvem vi skal kontakte for at få udleveret optagelser, så vi hurtigt kan sikre sporene, hvis der er sket en forbrydelse i området.

Hvert minut kan tælle i en efterforskning, så det kan være vigtige minutter og timer, som betjente sparer i efterforskningen ved at have overvågningskameraer samlet i ét register. POLCAM betyder, at politiet ikke først skal bruge tid på at afsøge området for at finde ud af, om der hænger kameraer eller ej. Arkivfoto.

Sådan registrerer man sine kameraer
Registreringen af kameraer foregår på www.politi.dk/kamera, hvor man med få klik og ved brug af NemID registrerer, hvor der er opsat kameraer.

– Vi har forsøgt at gøre det så enkelt som muligt at foretage kameraregistreringen. Har man flere kameraer på samme adresse, behøver man f.eks. ikke at registrere hvert enkelt kamera. Men man skal som minimum foretage én registrering pr. adresse, hvor der findes overvågning, fortæller Henrik Sønderby og tilføjer, at loven ikke gælder privatpersoner, som f.eks. har opsat kameraer i deres indkørsel.

Selvom kravet om obligatorisk registrering af overvågningskameraer endnu ikke formelt er trådt i kraft, er det allerede nu muligt på politi.dk/kamera at foretage kameraregistreringer på vegne af en virksomhed, offentlig myndighed mv., og redigere tidligere indmeldte kameraregistreringer i Politiets Kameraregister.

Såfremt man ved log in med NemID medarbejdersignatur ikke kan se tidligere indmeldte kameraregistreringer, bedes oplysningerne indtastet på ny.

Læs mere på www.politi.dk/kamera, om hvem der skal registrere, og hvordan man gør.

 

 

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: