Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Nøglehullet fortjener lavere moms

Hvis højere priser påvirker salget af tobak, vil lavere pris på frugt og grønt også øge salget i frugt- og grøntafdelingen Sundheden ville kune vinde på en lavere moms på

Hvis højere priser påvirker salget af tobak, vil lavere pris på frugt og grønt også øge salget i frugt- og grøntafdelingen

Sundheden ville kune vinde på en lavere moms på nøglehulsmærkede varer. For det ville blive billigere at leve sundere.

– En momsnedsættelse på alle nøglehulsmærkede varer vil flytte en del af forbruget over på disse varer. Det vil også øge industriens kommercielle fordele ved at produktudvikle i en retning, der i højere grad appellerer til det sundere valg, siger fødevarechef Anne-Marie Jensen Kerstens, De Samvirkende Købmænd.

Paradoksalt nok forventer politikerne store adfærdsændringer som følge af afgiftsforhøjelser på tobakken, men ingen ændringer som følge af en afgiftsnedsættelse på en varegruppe, frugt og grønt.

– Hvis der fra politisk hold var mod til at afprøve momsnedsættelse på udvalgte varer – her frugt og grønt og øvrige nøglehulsmærkede varer – som virkemiddel for at forbedre folkesundheden, ville det være banebrydende, siger Anne-Marie Jensen Kerstens.

Ligesom det påvirker salget af tobak, at priserne stiger, så vil det også – i disse “klimatider” – kunne flytte efterspørgsel fra oksekød til mere grønt på tallerkenen og få forbrugerne til at arrangere et lidt mere spændende frugtfad, hvis momsen blev afskaffet på frugt og grønt, lyder fødevarechefens hypotese.

Skiftende skatteministre har afvist differentieret moms, som det kendes fra stort set alle andre lande.

For eksempel har vores nabolande Tyskland og Sverige en fødevaremoms på henholdsvis 7 og 14 procent, hvad der er medvirkende til grænsehandlen til ugunst for dansk detailhandel.

I Tyskland er fødevaremomsen endog midlertidigt sænket til fem pct. på grund af coronakrisen.

Den skatteministerielle modstand skyldes angiveligt frygt for en mere kompliceret administration af moms og provenutab.

Fødevarechef Anne-Marie Jensen Kerstens: – En momsnedsættelse på alle nøglehulsmærkede varer vil flytte en del af forbruget over på disse varer.

 

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: