Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Nej tak til pant på vinflasker

Ifølge DR Nyheder er der et ønske i Københavns Kommune om at kunne pålægge pant på vinflasker, pizzabakker og andre emballager til fødevarer. Umiddelbart sympatisk – for hvem vil ikke

Ifølge DR Nyheder er der et ønske i Københavns Kommune om at kunne pålægge pant på vinflasker, pizzabakker og andre emballager til fødevarer. Umiddelbart sympatisk – for hvem vil ikke have renere gader?

Forslaget er dog dyrt for både erhvervsliv og forbrugere og bør derfor hældes direkte i skraldespanden. Langt hovedparten af danskernes vinflasker bliver i dag afleveret i de særlige glascontainere, der er opsat i boligområder, på parkeringspladser og på genbrugsstationerne.

Først og fremmest vil krav om pant fordyre eksempelvis en flaske vin med minimum 50 – 70 øre i omkostninger pr. flaske – vel at mærke for alle vinflasker. Forbrugerne skal altså betale mere for deres vin, fordi nogle forsvindende få vinflasker havner i naturen.

I modsætning til fx øl og sodavand drikkes vin kun yderst sjældent i naturen og efterlader derfor heller ikke et generelt miljøproblem. Endvidere vil mange butikker skulle købe ekstra flaskeautomater. Allerede i dag oplever mange forbrugere kø ved automaterne, og det vil kun blive værre, hvis flere hundrede vinflasker skal returneres via butikkerne.

Set fra forbrugerside vil det være katastrofalt med pant på vin. I Danmark er der virkelig mange små importører af vin, og danske forbrugere har adgang til noget af det mest varierede udvalg af vin i hele verden. Hvis der kommer krav om pant, vil det blive mindre. Som mindre importør vil man ikke bruge sin tid på at sidde og åbne vinkasser for at sætte klistermærker med pantmærke på vinens bagside. Glem det.

Pant på vinflasker vil medføre en masse bøvl, administration og højere priser for at løse et problem, der groft sagt består i at Københavns Kommune opsætter alt for få skraldespande og containere i indre København, hvor især Kongens Have kunne bruge flere containere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: