Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Mortens maskine

Håndværkere tanker op med kaffe og får en snak med købmanden i baglokalet i 7-Eleven på Aarøsundvej i Haderslev Morten Frandsen er uddannet maskinmester. Men siden 2008 har han været

Håndværkere tanker op med kaffe og får en snak med købmanden i baglokalet i 7-Eleven på Aarøsundvej i Haderslev

Morten Frandsen er uddannet maskinmester. Men siden 2008 har han været købmand i 7-Eleven på Aarøsundvej i Haderslev, hvor mange af byens håndværkere tanker op med kaffe og ovenikøbet har deres egen personlige kaffekop i skabet oven over den altid bryggende kaffemaskine.

Bag disken gemmer han sin skattekiste: Det er en æske med benzin- og vaskekort, som tilhører en portefølje af lokale håndværksfirmaer. Håndværkerne i samme firma tanker benzin og får vasket bilen blot ved at sætte en underskrift på kvitteringen, når firmakortet, som Morten opbevarer, er kørt igennem.

Morten har sin faste vagt i kassen alle hverdage mellem kl. 14 og 17. Uden for dette tidsrum er han travlt optaget af at fintune sin salgsmaskine eller drikke kaffe sammen med de mange håndværkere, der tager en pause i baglokalet.

Snupper en sandwich med

Der veksles elegant mellem drillerier og sidste nyt om verdenssituationen, fordi han også kender mange af håndværkerne fra Håndværkerforeningen eller Skytteforeningen.

– Med tiden er de blevet en del af min vennekreds, siger Morten Frandsen, der for nylig er flyttet fra Kolding til Haderslev i erkendelse af, at han aldrig ville kunne forlade sin butik med tank, vaskehal og pakkeudlevering. For stationen er blevet omdrejningspunktet i hans liv.

Med kaffepausen følger ikke bare mersalg af brændstof og vask. De frisksmurte sandwich og kolde og varme drikkevarer langes over disken i lind strøm.

– Jeg tror faktisk, at jeg har byens største udbringning af sandwich, fordi håndværkerne tager dem med til kunder og kolleger, siger Morten Frandsen.

Hellere købmand end maskinmester

I sin studietid tjente han lidt ekstra ved at arbejde på Shell ved Skærup på motorvejen syd for Vejle. Det endte med, at han overtog stationen på den ene side og siden også stationen på den modsatte side. I dag er stationerne en del af Circle K.

– Jeg opdagede, at jeg hellere ville være købmand end maskinmester. Den dynamiske hverdag med kundekontakt og afregning ved kasse 1 for dagens indsats var lige, hvad jeg havde brug for, forklarer Morten Frandsen.

Som ny købmand i Haderslev ville han i sin tid gøre opmærksom på sin butik gennem sponsorater. Men han syntes, at der kom for lidt tilbage. Og i stedet satsede han på at opbygge tætte relationer til håndværkerne.

I sin sparsomme fritid roder han med en gammel Ford Mustang. Den indre maskinmester bliver også stimuleret på stationen, hvor han gerne hjælper med mindre reparationer som udskiftning af viskerblade og pærer og påfyldning af olie og sprinklervæske.

Pengeskabet i baglokalet er dækket af tegninger, som kundernes børn har tegnet til ”tankpasser” Morten. En dreng har tegnet Mortens Mustang.

I weekender står han som regel ude på forpladsen og vasker sine egne biler. Det kan tage flere timer, for der skal være tid til at tale med kunderne og deres børn. På den måde har han over årene opbygget en tæt relation til mange familier og håndværkere.

– Hovedparten af vores kunder er stamkunder. Jeg kan ikke alle deres navne, men jeg kan huske deres biler, og de fleste han huske mit navn, siger han.

Pokal for godt købmandskab

Den særlig ånd på tanken og butikken blev for et par år siden belønnet med en pokal, som 7-Eleven giver til sine bedste købmænd:

– Den har vi fået for de bløde værdier og den stemning, der er i butikken, siger Morten Frandsen og fremhæver sine knap 20 medarbejdere for altid at møde kunderne med et smil og være klar til at give de ekstra tre sekunder, der skaber en god relation til kunderne.

– Når jeg en sjælden gang har brug for at ansætte nye medarbejdere, er jeg meget opmærksom på, om de har let til smil og synes, det er sjovt at være her.

Morten Frandsen er købmand på den kombinerede 7Eleven/Shell station i Haderslev. Han sætter en ære i at drive den som i gamle dage, hvor kunderne var på fornavn med tankpasseren.

 

Den indre maskinmester bliver også stimuleret på stationen, hvor han gerne hjælper med mindre reparationer som udskiftning af viskerblade og pærer og påfyldning af olie og sprinklervæske.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: