Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Min Købmand i København

Christian Wenzzel er 3. generation købmand i Classensgade på Østerbro Den 38-årige købmand Christian Wenzzel var kun 11 år, da han begyndte at arbejde som flaskedreng i morfarens butik i

Christian Wenzzel er 3. generation købmand i Classensgade på Østerbro

Den 38-årige købmand Christian Wenzzel var kun 11 år, da han begyndte at arbejde som flaskedreng i morfarens butik i Classensgade på Østerbro. Senere hjalp han til i hele butikken, hvor han også blev købmandsuddannet.

Morfaren Svend-Erik Wenzzel begyndte som købmand i Hillerød i 1953 og købte to år senere butikken i Classensgade, hvor der dengang var et stort udvalg af butikker og konkurrenter. Der er stadig en slagter, kiosk, grønthandler og bager. Men ellers er pizzariaer og restauranter rykket ind.

– Jeg var skoletræt, så det passede mig fint først at hjælpe til i butikken og siden at få ”papir” på købmandskabet, fortæller Christian Wenzzel.

Men gennem sine præstationer og resultater i butikken fik han nyt mod til at vende tilbage til skolebænken: – I butikken kunne jeg meget konkret måle resultatet af min indsats, hvad der motiverede mit konkurrenceinstinkt. Det gav mig lysten til at stræbe efter gode karakterer i skolen.

Med ændring af den daværende lukkelov blev der åbnet for udvidede åbningstider om aftenen og i weekenden, hvad der gav god timebetaling og finansierede den ung kommis’ studier til civiløkonom og senere en endnu ikke afsluttet cand. merc. i finansiering.

– Da min mor (Birte, red.) overtog butikken efter min morfar, var det naturligt for mig at hjælpe til med den daglige drift. For 12 år siden tog vi hul på et glidende generationsskifte, så jeg kunne overtog butikken helt for tre år siden, siger Christian Wenzzel.

1000 kunder om dagen

Siden har han optimeret driften af butikken på blot 230 salgskvadratmeter som en del af købmandskæden Min Købmand. Med gennemsnitligt 1.000 kunder gennem butikken om dagen er der en solid 2-cifret årlig millionomsætning.

Ved at satse på økologi og Dagrofas private label Grøn Balance og Gestus er det lykkedes at tiltrække stadig flere børnefamilier i kvarteret, så kurven bliver fyldt op med hverdagsvarer som mælk, pålæg, kød, frugt og grønt i stedet for kioskvarer som blade, magasiner, cigaretter og spil.

– Selv om vi har op mod 3.000 varenumre, så har en meget lav lagerbinding, ingen hyldevarmere, lavt svind, sjældent huller på hylderne, og vi bruger beskedne ressourcer på varebestilling, fordi det styres elektronisk, og fordi vi har styr på vores historiske salg, så vi rammer sæsoner og får bestilt nok hjem, forklarer Christian Wenzzel.

Uden at sætte sig i stor gæld har købmanden investeret i bake-off, lukket og sikret kassesystem, elektroniske hyldeforkanter, miljøvenligt LED-belysning, den nyeste type flaskeautomat med indbygget komprimator for at spare på pladsen og effektiv genanvendelse af pap og plast.

Rutinerne og driften af butikken var alt i alt i god gænge og blev i høj grad lagt i hænderne på den nye 1. mand Alexander Engel, der var kommet til Classensgade fra kollegaen på Godthåbsvej på Frederiksberg.

– Jeg begyndte at drømme om at tage orlov og helt overlade ansvaret til Alexadner ved at give ham en bonuskontrakt. Da jeg i efteråret ringede til HR-afdelingen i Dagrofa for at få en kontrakt, blev jeg imidlertid overtalt til at købe Min Købmand på Strandvejen i Hellerup. Så nu har jeg to små butikker og ansvaret for godt 30 medarbejdere, siger Christian Wenzzel, der selv styrer og udvikler butikken i Hellerup sammen med en 1. mand og har ansat Alexander Engel som butikschef i Classensgade.

Vokseværk på Strandvejen

Butikken på Standvejen er med sine 180 salgskvadratmeter en endnu større logistikmæssig udfordring end søsterbutikken i Classensgade. Alligevel er det den nye købmands ambition at gøre butikken til en komplet dagligvarebutik med mindre fokus på kioskvarer.

– Det bliver en spændende udfordring, om jeg kan overføre min principper fra Classensgade til en ny butik. Hvis det lykkes, så har jeg skabt en bæredygtig model for, hvordan kan drive en rentabel dagligvarebutik på en meget beskeden plads, siger Christian Wenzzel, der over en årrække vil øget Hellerup-butikkens omsætning med 50 pct.

I mens sidder mor og mormor hjemme i Skovlunde – under samme tag som Christian Wenzzel og familie – og følger nøje med i hvad 3. generationskøbmanden foretager sig. Og de ældre Wenzzel-købmænd-kvinder tøver ikke med at blande sig. Sådan er det.

Se flere fotos på DSK Facebook.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: