Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Madspildsposer med grydeklar menu

Elever fra Kolding vinder landsdækkende skolekonkurrence om at bekæmpe madspild efter et studiebesøg hos byens supermarked LIVA Stormarked Fødevareminister Mogens Jensen roser et forslag til ”Madspildsposer”. Det blev for nylig

Elever fra Kolding vinder landsdækkende skolekonkurrence om at bekæmpe madspild efter et studiebesøg hos byens supermarked LIVA Stormarked

Fødevareminister Mogens Jensen roser et forslag til ”Madspildsposer”. Det blev for nylig kåret som den bedste idé i en landsdækkende skolekonkurrence.

Poserne gør det nemmere for købmanden at få afsat varer tæt på datoudløb. Og samtidig får kunderne en genvej til et nemt og billigt måltid mad.

Konceptet er udviklet af skoleelever fra 8. klasse på Brændkjærskolen i Kolding og er en videreudvikling af det allerede velkendte ”Too Good To Go”. Det blev fredag i sidste uge kåret som bedste idé blandt eleverne i 8. klasse på en række skoler rundt om i landet.

Finalen blev holdt som virtuelt møde og var kulminationen på madspildsugen ”Danmark redder maden” med lancering af den nationale madspildsdag tirsdag den 28. september.

Gruppen af elever fra Brændkjærskolen i Kolding havde forud for præsentationen af deres idé og koncept for fødevareministeren, eksperter og elever været på studiebesøg hos købmand Michael Bro Christensen, der driver to LIVA supermarkeder i Kolding.

Resultatet af skolens undervisning og købmandens viden om madspild blev til Måltidsposer, der skal fyldes op med mad, der bør spises snarest plus det, der skal til for at få et godt måltid ud af det.

Købmanden er imponeret over elevernes kreativitet og evne til at formidle et koncept til at bekæmpe madspild.

Eleverne bag forslaget håber, at dagligvarehandlen kan se ideen med at sammensætte måltidsposer til forskellige familiestørrelser og placere dem helt fremme ved grøntafdelingen, så forbrugerne spotter de gode tilbud.

Fødevare- og miljøkonsulent Karina Kjeldgaard-Nielsen, De Samvirkende Købmænd, var som ekspert med til at sende idéen ind på en førsteplads, da den er til at håndtere i butikken og er med til at skabe mindre madspild hos såvel købmanden som kunderne.

– Madspildsposen ligner noget, vi kender med Too Good to Go, men går et skridt videre. For der er ikke vundet meget, hvis vi blot skubber madspildet hjem til forbrugerne, som risikerer at stå med en masse wienerbrød eller kål, som de reelt set ikke kan bruge, siger Karina Kjeldgaard-Nielsen.

Hun roser eleverne for at have udviklet et koncept, som kan differentieres i forhold til kundens ønsker om f.eks. vegetarisk, vegansk, økologisk eller noget helt fjerde og antal personer i husstanden. Dertil kommer, at vinderholdet ovenikøbet havde gjort sig nogle overvejelser om et økonomisk budget for udvikling og drift af konceptet, om end tallene næppe kan bruges i virkelighedens verden.

Hele årgangen på Brændkjærskolen kan høste præmien for deres skolekammeraters flid og viden, når stand-up- komikeren Jeff Valentin kommer på besøg. Mon ikke han serverer madspild med humor, der kan give stof til eftertanke?

I alt har tyve 8. klasser arbejdet med at forstå, hvorfor 700.000 ton mad hver år ender i danske skraldespande i stedet for i danske maver. Hver især har de udviklet deres egne bud på, hvad man gør ved problemet i samspil med eksperter og ansatte fra deres hjemkommune.

Syv ideer gik videre til finalen. Og det er ikke bare gevinst til den lokale folkeskole i Kolding. Det gælder for hele Danmark, hvis madspildet bliver begrænset. Ifølge CONCITO medfører forbruget af mad- og drikkevarer til en udledning af ca. tre ton CO2 pr. dansker om året.

– Hvis cirka en tredjedel ender som madspild, svarer det i meget runde tal til et gennemsnitligt udslip på ca. én ton CO2 pr. dansker årligt på grund af madspild, siger Karina Kjeldgaard-Nielsen.

Bag eksperimentet med at bede eleverne om idéer til regeringen står CONCITOs Klimaambassade sammen med Demokratiskolen, De Samvirkende Købmænd og madspildstænketanken ONE/Third.

Købmand Michael Bro Christensen, der driver to LIVA Stormarked i Kolding, rustede to hold elever fra 8. klasse på Brændkjærskolen til mere viden om madspild. Det ene hold vandt en konkurrence med konceptet “Madspildsposer”.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: