Spring til indhold
Søg
Close this search box.

MADarbejdere sætter hjerter på MENY’en

Kyllinger fra Himmerland og grise fra Friland har opnået et højt, stabilt salg i MENY, som er Danmarks supermarked med det største fødevaresortiment Kyllinger fra Himmerland og grise fra Friland

Kyllinger fra Himmerland og grise fra Friland har opnået et højt, stabilt salg i MENY, som er Danmarks supermarked med det største fødevaresortiment

Kyllinger fra Himmerland og grise fra Friland mærket med hjerter har opnået et stabilt salg på et højt niveau i MENY. De ferske kyllinger fra Himmerland udgør ca. en tredjedel af salget, og grisene fra Friland har også taget en god bid af omsætningen af konventionelt grisekød i MENY med en andel på ca. 20 pct.

Især salget af kyllinger og grisekød med tre hjerter som symbol for den bedst mulige dyrevelfærd er støt stigende takket være indsatsen fra mere end 5.000 ”madarbejdere” i MENY.

Kædedirektør Kenneth Holmen Pedersen siger, at kyllingerne fra Himmerland har potentiale til mindst 40 pct. af salget, hvad produktet med det rette miks i markedsføringen har bevist.

– Vi har næsten 120 butikker med dedikerede og faglærte medarbejdere, der har det som deres mission at gøre MENY til hele Danmarks madmarked. Og vi er derfor stolte af at kunne tilbyde kunderne en lang række forskellige produkter fra Himmerland og Friland med bedre dyrevelfærd, siger Kenneth Holmen Pedersen, MENY.

Han forudser, at salget af velfærdskød med tiden vil opleve en vækst, som betyder, at det tager andele fra det konventionelle kød.

To års jubilæum med hjerter i køledisken

Daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen får smagsprøve på Frilandsgris med tre hjerter for bedste dyrevelfærd. Foto: Flemming Effersøe

Bedre dyrevelfærd kan som statskontrolleret mærke fejre to års jubilæum i køledisken hos MENY. De første hjerter for bedre dyrevelfærd på grisekød blev præsenteret i MENY Vermlandsgade på Amager den 24. maj 2017, hvor butikkens daværende slagtermester Erik Larsen gav smagsprøve på Frilandsgris til den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Slagtermester Jakob Magnusson, MENY Præstø.

MENY kunne i efteråret 2018 med kåringen af Jakob Magnusson fra MENY Præstø som Danmarks dygtigste slagtermester sætte en ekstra fjer i hatten i markedsføringen af velfærdskød:

– Kunderne har fået en øget bevidsthed om, at grisene og kyllingerne skal have haft et bedre liv, inden de bliver slagtet og spist. Selv om det først var fra efteråret i fjor, at vores kyllinger fra Himmerland også kunne mærkes med Bedre Dyrevelfærd, så havde kunderne allerede taget budskabet til sig om, at kyllingerne har mere plads og adgang til udeareal og næsten ingen transport til slagteri.

I køledisken i MENY Præstø ligger fire rækker med hele kyllinger fra Himmerland i tre varianter; traditionelle mærket med to hjerter samt økologiske og fritgående mærket med tre hjerter. De har stort set fortrængt kyllingerne uden dyrevelfærdsmærket.

Ny bastion for velfærdskød i Fredericia

Slagter Jonas Hannibal Kristensen (th). og slagtermester Brian Pedersen er MENYs nye bastion for bedre dyrevelfærd.

Billedet er det samme hos den 27-årige Jonas Hannibal Kristensen, der indtil for nylig var slagtermester i MENY Haderslev og nu er spydspids for faget i den nyåbnede MENY Fredericia sammen med den ældre og mere erfarne slagtermester Brian Pedersen.

Butikkens unge slagter brænder for sit fag og formår at sætte standarden tårnhøjt. For ham handler faget om historien, charme og selvtillid for at få kunderne til at betale for den gode kvalitet:

– Salget handler om 80 pct. indstilling hos slagteren og 20 pct. råvare. Den fordeling gælder i endnu højere grad i en tid, hvor forbrugerne har flere kødfrie dage og slet og ikke har så megen viden om tilberedning af kød.

– Vi arbejder målrettet på at inkludere dyrevelfærdsmærket kød i vores sortiment og som en del af den daglige inspiration til kunderne, fordi vi holder af mad. Vores mål er at tilbyde det bredeste udvalg og de bedste råvarer til vores kunder. Himmerland og Friland med til at give MENY i Fredericia en position som byens førende fødevaremarked, siger Jonas Hannibal Kristensen.

Salget flyver højt med hjerter

Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Steen Brogaard.

Det var miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, som for godt et halvt år siden kunne lancere det statslige dyrevelfærdsmærke til kyllingekød. Salgstallene viser, at forbrugerne allerede har lagt mere end 1 mio. bakker med for eksempel kyllingefileter og lår i indkøbskurven.

– Jeg glæder mig over, at mange forbrugere vælger den kylling, som har haft bedre dyrevelfærd, inden den havnede i køledisken. Også selvom den måske koster et par kroner ekstra. Når landmændene ser, at forbrugerne er klar til at betale, så har de en god grund til at skrue op for dyrevelfærden. Det er hele ideen bag vores dyrevelfærdsmærke, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Selvom mærket er kommet flyvende fra start, så mener ministeren dog, at potentialet er større endnu.

– Én mio. bakker er rigtig meget kyllingekød, men vurderingen hos både mig og i branchen er, at flere og flere går op i, at dyret på middagsbordet har haft et godt liv. Derfor er jeg også sikker på, at endnu flere fremover vil gå efter den gode dyrevelfærd, når de køber ind, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I en ny forbrugerundersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen, svarer omkring 70 procent, at de i nogen, høj eller meget høj grad er klar til at betale lidt ekstra, hvis de er sikret, at kyllingen er opdrættet med fokus på bedre dyrevelfærd.

Undersøgelsen viser også, at godt halvdelen af forbrugerne kender det statslige dyrevelfærdsmærke.

Himmerland kylling er MENYs eget brand. Det har op til tre hjerter i bedre dyrevelfærd, hvilket er det højeste niveau for dyrevelfærd inden for mærkningsordningen.

 

Frilandsgrisen er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og har tre hjerter i Dyrevelfærdsmærket.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: