Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Lav en ambitiøs aftale om afgifter

Lavere afgifter vil gøre det mindre attraktivt at handle med ulovlig chokolade og slik, skriver en række interesseorganisationer i et fælles debatindlæg på finans.dk

Af adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, skattepolitisk chef Jacob Ravn, Dansk Erhverv, forbundsformand Ole Wehlast, Fødevareforbundet NNF, og branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.

Imens regeringens og Dansk Folkepartis topfolk i disse dage og timer sidder og forhandler detaljerne i næste års finanslov, skal en klar opfordring lyde herfra: Lav en ambitiøs aftale om lempelser i punktafgifterne, hvor afgiften på slik og chokolade sænkes. Det er der flere rigtigt gode grunde til:

For det første vil en lavere afgift gøre det mindre attraktivt at handle illegalt med chokolade og slik. Det er tydeligt i gadebilledet, at den illegale handel med slik og chokolade eksisterer i bedste velgående. Og man kan godt forstå, at kriminelle sjæle fristes til at gå den vej, når afgiften udgør 25,97 kr. pr. kg – og det er endda uden moms.

Selv alverdens dyre kontrolforanstaltninger er ikke nok til at komme dette til livs. Den eneste rigtigt effektive måde at bekæmpe den illegale handel på, er ved at sænke afgiften. Og helt ærligt: Som forbruger giver det altså bare en bedre smag i munden at have købt sin plade chokolade eller slikpose på redelig vis, og når man ved, at varen har været forsvarligt behandlet.

En anden god grund til at sænke afgiften på slik er, at det vil gøre det mindre interessant at tage til grænsen og handle – hvad enten det er i Tyskland eller Sverige. Skatteministeriets seneste skatteøkonomiske redegørelse viser med al tydelighed, at grænsehandlen lever, og at den har det godt.

Vi kan godt forstå, at danskerne udnytter mulighederne for at købe søde sager syd for grænsen eller på den anden side af Øresund. Der er ingen afgift og tillige en lavere momssats. Ville det ikke være meget bedre, at indkøbene i stedet foregik lokalt og understøttede den lokale dagligvarehandel? Den høje afgift på slik og chokolade er derfor konkurrenceforvridende for danske butikker og svækker vækst- og udviklingsmulighederne i lokalsamfundene.

En tredje god grund til at sænke afgiften på slik og chokolade er, at afgifter og moms ikke umiddelbart forklarer størrelsen af forbruget af søde sager herhjemme, når man sammenligner med vores naboer. Det er i hvert fald interessant, at hver dansker nyder flere søde sager end tyskerne og englænderne – lande hvor der ikke er afgift på slik og chokolade og med lavere momssats. Der er derfor ingen grund til at tro, at forbruget vil boome herhjemme, hvis afgiften sænkes. Det vil faktisk bare gøre det billigere at være dansker.

Denne tredobbelte gevinst ligger lige for at indkassere på næste års finanslov.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: