Spring til indhold
Søg
Close this search box.

”Kviklån” til købmændene er ikke vejen frem

De selvejende købmænd er ualmindeligt hårdt presset af de voldsomme energipriser.

De selvejende købmænd er ualmindeligt hårdt presset af de voldsomme energipriser. For langt de fleste købmænd er der tale om energipriser, der er det tredobbelte af det, priserne var på samme tid sidste år. Men købmændene takker nej til regeringens henstandsordning.

Under 4% af de selvejende købmænd vil benytte regeringens henstandsordning for at komme igennem energi-pris-krisen. Det viser en aktuel undersøgelse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) som samtidig afslører, at 70% frygter for butikkens eksistens.

Mange købmænd har gennem årene arbejdet målrettet på at reducere deres energiforbrug gennem massive investeringer i bedre og mere miljøvenligt inventar. Alligevel får de nu energi-regninger, der er tre gange større end normalt. For mange af de selvejende købmænd betyder det, at deres eksistensgrundlag er væk udelukkende på grund af energipriserne.

DSK har henover tre dage ultimo september indsamlet svar fra et repræsentativt udsnit på 120 respondenter blandt selvejende købmænd for at få os et billede af den aktuelle situation. Her er svaret meget enslydende.

I forhold til regeringens tilbud om at udskyde dele af energiregningen med tilbagebetaling de kommende fem år til en rente på formentlig 4,4%, så er svaret helt klart et ”nej tak”. Hele 72% siger klart ”nej tak”, og under 4% takker ”ja”. At udskyde elregningen vil for mange købmænd være at betragte som en møllesten om halsen.  Det vil være en gældsspiral, det kan være svært at se sig ud af de kommende fem år.

70% af de selvejende købmænd mener, at det i ”høj grad” eller ”meget høj grad” vil få konsekvenser for deres butiks eksistens, hvis priserne fortsætter deres himmelflugt, og der ikke kommer en bedre hjælpepakke end den eksisterende ”Vinterpakke”.

En overvejende del – godt 86% – forventer eller forventer måske at skulle afskedige medarbejdere som en konsekvens af de øgede energipriser.

”Hvis vi ønsker, at det også fremadrettet skal være muligt at handle dagligvarer der, hvor vi bor – også i de mindre lokalsamfund, – så er det nu, der skal handles. De selvejende købmænd er presset i en grad, der truer den fortsatte drift. Det vil skade lokalsamfundet og den sammenhængskraft, vi i årevis har arbejdet målrettet for, siger adm. direktør i DSK, John Wagner, og fortsætter:

”Det er ikke rimeligt bare at tilbyde købmændene yderligere gældsposter i form af ”kviklån” for at redde lokalsamfundene. Det er nu vores politikere skal på banen med mere holdbare løsninger.”

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: