Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Kontanter: Frit valg om natten

Røveriudsatte butikker kan blive kontantfri fra kl. 20:00. DSK glæder sig over opbakning fra Dansk Folkeparti til regeringens forslag om at ændre på kontantpligten Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har fremsat

Røveriudsatte butikker kan blive kontantfri fra kl. 20:00. DSK glæder sig over opbakning fra Dansk Folkeparti til regeringens forslag om at ændre på kontantpligten

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har fremsat et lovforslag, der generelt fjerner pligten til at modtage kontanter om natten fra kl. 22:00 – 06:00. Desuden får butikker i særligt udpegede områder mulighed for at afvise kontanter allerede fra kl. 20:00.

DSK vil arbejde for, at også en udsat trafikbeliggenhed vil indgå som kriterie i udpegning af særligt udsatte områder.

– Det er meget positivt, at regeringen og Dansk Folkeparti har lyttet til vores ønsker om, at det skal være muligt for butikker at sige nej til kontanter om natten, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, DSK.

DSK roser samtidig Dansk Folkeparti for at have lyttet til branchens ønsker om i visse tilfælde at kunne afvise kontanter allerede fra kl. 20, da mange røverier bliver begået i de mørke timer om aftenen.

– Muligheden for dispensation er en god begyndelse, siger Claus Bøgelund Nielsen og tilføjer:

– Samlet set er lovforslaget om lov vedr. betalinger et fint kompromis, der tager hensyn til butikkernes ønske om at kunne beskytte medarbejderne mod røveri og de kunder, som ønsker at kunne betale med kontanter.

I den offentlige debat har der sporadisk været udtrykt bekymring for, om især de ældste forbrugere vil blive forhindret i at handle, hvis kontantpligten lempes. Ifølge GfKs Husstandspanel er det imidlertid kun tre pct. af forbrugerne over 60 år, der overhovedet handler efter kl. 19 og erfaringsmæssigt betaler ca. halvdelen af de ældre kunder med Dankort.

– Med det fremsatte lovforslag har vi fået en opblødning af kontantpligten, som ikke kendes fra andre EU-lande. Nu får vi et redskab til at imødegå røveri i butikkerne, fordi vi kan sende et klart og tydeligt signal til mulige røvere, at der ikke er kontanter i butikkerne om natten. Og altså i visse tilfælde ikke fra klokken 20. Det er en stor hjælp, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Døgnapoteker, akuttandlæger og lignende, hvor det ikke er muligt at udsætte købet til næste dag, vil fortsat være forpligtede til at tage imod kontanter i hele åbningstiden.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen siger om aftalen med Dansk Folkeparti: – Nu finder vi det steder i Danmark, hvor der er flest røverier, og tager en snak med politiet om det.

Udover politikere og eksperter deltog et halv hundrede repræsentanter fra brede kredse af detailhandlen i konferencen “Sikker Butik” på Christiansborg den 2. febuar 2017. Under den afsluttende debat mellem Jan E. Jørgensen (tv), Venstre, Trine Bramsen, Socialdemokraterne og Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkeparti, stod det klart, at politikere, politiet og branchen har et fælles ansvar for at imødegå en stadig mere rå og organiseret kriminalitet. Foto: Flemming Effersøe

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: