Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Konceptet og HR motiverer ung købmand i Thy

Serie om unge købmænd: Kristian R. Stærk løber stærkt på butiksgulvet. Samtidig har han fået færten af HR og nyder at være med til at udvikle elever og motivere medarbejdere.

Serie om unge købmænd: Kristian R. Stærk løber stærkt på butiksgulvet. Samtidig har han fået færten af HR og nyder at være med til at udvikle elever og motivere medarbejdere. Skoletiden var ellers lidt af en prøvelse for den unge købmand, som rejste til Aarhus for at spille musik og læse marketing. Men under et feriejob hos købmand Jens Rysgaard i Snedsted blev han spottet som et modent talent.

Kristian R. Stærk blev købmand som 22-årig og er nu med i en købmands-trio, der driver fem butikker i SPAR-kæden

Kristian R. Stærk har været købmand i fire år, bor i egen bolig i Thisted og har sammen med hustruen Helene Stærk Nørregaard, der er i lære som frisør, Laurits på ni måneder. Og han er kun 26 år.

– Da jeg blev købmand for fire år siden, var jeg vist en af Danmarks yngste købmænd, fortæller Kristian R. Stærk, der allerede som 12-årig hjalp til i flaskerummet i SPAR Snedsted.

– Jeg er berygtet for at have mere uro i benene end de fleste. Så skoletiden var lidt af en prøvelse. Men det var nu ikke butikslivet, jeg drømte om. Jeg ville være musiker, tilføjer købmanden, der rejste til Aarhus for at spille musik og læse marketing.

Mens han under en pause i studiet ventede på en praktikplads, tog han et midlertidigt job hos købmand Jens Rysgaard i Snedsted. For noget skulle han jo lave. Hjemme på faderens gård havde han været vant til, at der altid var et arbejde at stå op til.

Hurtigt blev den gamle flaskedreng spottet af købmanden som et modent talent. Og blev tilbudt en elevplads i købmandens anden SPAR-butik i Koldby.

– Jeg kunne lide kundekontakten og tempoet på butiksgulvet. Faktisk kunne jeg ikke længere se mig selv som professionel musiker. Så jeg takkede ja og opdagede hurtigt, at ansvar og konsekvens var lige den medicin, som jeg havde brug for, fortæller Kristian R. Stærk.

Trekløver

Det var i Koldby, at kimen blev lagt til det trekløver, som i dag driver fem butikker i Thy og på Mors med en omsætning på godt 200 millioner kroner og næsten lige så mange medarbejdere.

Anders Nyby var slagtermester i butikken. Og han ville gerne være selvstændig.

Til gengæld ville købmanden gerne udvide med flere butikker. Men han ville have sparring med i købet.

Købmanden og slagteren gik i kompagniskab og inviterede Kristian R. Stærk med i samarbejdet. Kristian var dengang 22 år gammel og manglede et år af sin uddannelse. I 2014 købte trioen den 3. butik: SPAR i Thisted.

Købmænds-trioen har udover SPAR-butikkerne i Thisted, Snedsted, Koldby og Hvidbjerg Mors i april overtaget deres femte SPAR-butik. Den ligger i Bedsted. Og dermed har de dannet en kæde i kæden.

Lokal forankring

– Udover synergieffekten, så inspirerer det os at skabe nyt. Det er let nok at sælge mel og gryn. Udvikling gør det sjovt at stå op og gå på arbejde. Det er det, der driver os, siger Kristian R. Stærk.

Ens for alle supermarkederne er, at konceptet bygger på lokalforankring. Og derfor er der lokale butikschefer eller købmænd i butikkerne.

Rollefordelingen i ejerkredsen betyder, at Kristian R. Stærk har base som købmand i Koldby og bidrager samtidig som en slags HR-ansvarlig, der er daglig dialog med kædens butikschefer om bemanding, frugt og grønt, konceptet og generel butiksstandard.

Jens Rysgaard har sin base i Snedsted og tager sig af administration og den overordnede ledelse. Slagtermester Anders Nyby har base i Thisted og er ansvarlig for marketing, PR og konceptet Go’Mad.

Motivation gør drøm til virkelighed

– Hvis man drømmer om en fremtid som købmand, så synes jeg, at man skal kaste sig ud i det. Det handler i høj grad om motivation, engagement og vilje. Undervejs vil man opdage, om man også har det i sig. Man skal virkelig kunne bevare overblikket i pressede situationer.

– Og den dygtige købmand tjener også udmærket. Samtidig får man frihed under ansvar og kan i høj grad selv planlægge sin hverdag. Det er fedt og en fest at være selvstændig, siger Kristian R. Stærk, der håber, at der blandt de nuværende seks elever i mini-kæden vil være mindst en af fremtidens købmænd.

Kristian R. Stræk blev bestyrket i sin ambition om en fremtid som købmand, da han som årets lederspire kom på studietur med Spar International til Slovenien. Foto: Flemming Effersøe
– Jeg kunne lide kundekontakten og tempoet på butiksgulvet. Faktisk kunne jeg ikke længere se mig selv som professionel musiker. Så jeg takkede ja og opdagede hurtigt, at ansvar og konsekvens var lige den medicin, som jeg havde brug for, fortæller Kristian R. Stærk.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: