Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Købmandens Venner kæmper for Min Købmand

Den sidste dagligvarebutik på Hindsholm kan komme under pres, hvis planloven bliver liberaliseret For købmandsægteparret Bodil og Carsten Osther kan det koste både job og livsstil, hvis der bliver lempet

Den sidste dagligvarebutik på Hindsholm kan komme under pres, hvis planloven bliver liberaliseret

For købmandsægteparret Bodil og Carsten Osther kan det koste både job og livsstil, hvis der bliver lempet på planlovens detailhandelsbestemmelser. Men den lokale forening Købmandens Venner vil kæmpe for butikken til det sidste.

Ægteparret frygter, at en ny og stor discountbutik vil kunne blive placeret et sted mellem Munkebo, Kerteminde og deres egen “Min Købmand” i Mesinge på Hindsholm på Fyn.

Det vil suge yderligere omsætning og indtjening ud af butikken. Det kan ægteparret kun kompensere for ved selv at lægge endnu flere arbejdstimer i butikken. Endnu har de råd til at holde en enkelt ugentlig fridag.

– Tidligere var søndagen den store omsætningsdag for os. Men nu hvor alle dagligvarebutikker uanset størrelse kan holde åbent alle ugens dage, har det kostet os en årlig omsætning på fem mio. kr., fortæller Bodil Osther.

De seneste år er omsætningen stagneret på et niveau omkring 20 mio. kr. årligt.

For et år siden tog lokalrådene og beboerforeningen på Hindsholm initiativ til at etablere “Købmandens Venner”, som nu har 200 medlemmer.

– Vi mener, at tiden er inde til at folk på Hindsholm rykker tættere sammen om vores lokale købmand, sagde Steen Hjorth på vegne af lokalrådene og beboerforeningerne forud for invitationen til den stiftende generalforsamling.

– Købmanden er et vigtigt samlingspunkt, når vi skal foretage vore daglige indkøb – men også hvis der skal sendes eller hentes pakker, medicin m.m., forklarede Steen Hjort.

Bodil og Carsten Osther fejrede den 30. april deres 20 års jubilæum i Mesinge. Og to dage senere – den 1. maj – havde Købmandens Venner ét års fødselsdag.

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi som en lille lokal købmand i mange år havde en fordel af længere åbningstider og ved at have søndagsåbent. Sådan er det ikke længere. Og derfor er det en stor støtte med den lokale opbakning, hvor frivillige hjælper til med forskellige aktiviteter i butikken, siger Bodil Osther.

Det koster 25 kr. at være medlem af Købmandens Venner. Det synlige tegn på medlemskabet er et klistermærke, som man kan sætte på sin cykel, bil eller postkasse.

– Medlemskabet skal fornys hvert år og giver to til tre særlige tilbud om måneden og rabat på vareudbringning ved et minimumskøb. For pensionister er det helt gratis, hvis man køber for et bestemt beløb. Der er også gratis éntre til et af de tre eller fire årlige arrangementer i butikkens cafe på 1. salen, hvor der kan være smagsprøver på vin eller øl, bankospil eller anden underholdning.

På affaldsindsamlingsdagen den 18. april mødte godt 70 op hos købmanden til kaffe, rundstykker og brunsviger for derefter at rense områdets strande for affald i fire timer. Bagefter var der gratis suppe, øl og vand hos købmanden, hvor frivillige hjalp til med servering og oprydning. Der var også en præmie på højkant, som der blev trukket lod om blandt deltagerne.

– Det er stadig godt at være købmand i Mesinge. Men vi hører jo desværre kedelige historier rundt omkring i landet, hvor den lokale købmand er nødt til at lukke. Vi vil kæmpe for ikke at blive en del af den statistik. Desværre kan selv Købmandens Venner, min mand og jeg komme til kort, hvis planloven åbner for endnu flere af de store discountbutikker uden for de større byer, siger Bodil Osther. Foto: Flemming Effersøe

Se flere billeder på DSKs facebookside. Fotos: Kjerteminde Avis

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: