Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Købmand i nærkontakt med lokale ildsjæle

Købmand Poul Djernes har allieret sig med en kompagnon i MENY Holstebro for at få tid til at gøre en forskel i nærmiljøet og tid til fritid. Poul Djernes har

Købmand Poul Djernes har allieret sig med en kompagnon i MENY Holstebro for at få tid til at gøre en forskel i nærmiljøet og tid til fritid.

Poul Djernes har været købmand i Ellebæk i Holstebro i 36 år.

Den 60-årige købmand er gennem flere årtier vokset sammen – både konkret og i overført betydning – med et kvarter, der med tiden er blevet byens største boligområde. Og udviklingen fortsætter med planer om 300 nye boliger.

Som den 3. største dagligvarebutik i Holstebro efter Bilka blot et par kilometer væk og Kvickly i den sydlige del af byen er købmandens butik med MENY på facaden siden 2015 blevet et midtpunkt for Ellebæk, som er flankeret af kirke på den ene side og børnehave og fritidshjem på den anden side.

Ellebæk Centret blev bygget i 1981 og gik konkurs et par år senere. Med købmandsfaderens velsignelse kunne den dengang 23-årige Poul Djernes i 1983 leje sig ind i centrets største butik på 560 salgskvadratmeter. Seks år senere købte han butikken og blev i mere end en forstand herre i egen forretning. Trin for trin har han siden købt hele centret.

Støtte til friskole

Da Holstebro Kommune i 2015 besluttede at samle byens fem skoler til tre skoler med henvisning til faldende børnetal og behov for bedre at kunne fordele de tosprogede elever, gik den lokale skoleleder Martin Stærmose sammen med ildsjæle i forældrekredsen for at etablere en friskole i stedet.

Imidlertid ønskede kommunen ikke at udleje lokalerne i den lukkede Ellebæk Skole, hvorfor forældrekredsen valgte at bygge en ny skole til 24 mio. kr. ved det nærliggende idrætscenter med hjælp fra en god håndfuld erhvervsfolk og investorer, der også tæller købmand Poul Djernes.

– Jeg var ærlig talt i tvivl, da jeg blev spurgt, om jeg ville være medinvestor og bestyrelsesmedlem. Det kunne jo godt blive opfattet negativt hos nogle af mine kunder at gå i konkurrence med folkeskolen. Men på den anden side syntes jeg også, at det var en skam at nedlægge en velfungerende lokal skole. Friskolen har gjort det muligt at bevare sammenholdet i området.

Friskolen planlægger at invitere elevernes forældre til et arrangement, hvor købmanden har lovet at stå klar med smagsprøver på vine fra MENY. Friskolen har adgang til at bruge idrætscenteret ved siden af. Friskolen har også fået et fælleshus på skolen i midten af alle lokaler, som kan bruges til konferencer, møder, fester og konfirmation.

Lokal golfklub i top5

Købmandens engagement i lokalmiljøet og ikke mindst muligheden for at udleve sin passion for golf blev muligt, da han for 13 år siden fik sin souschef Henrik Hedegaard, 44 år, med som kompagnon: – Jeg var nået til et punkt i livet, hvor jeg havde brug for at overveje, hvad der skulle fylde frem mod den alder, jeg har i dag.

Med den nye og unge købmand som makker tog Poul Djernes en timeout på et par år, hvor han kun var i butikken et par dage om ugen og ændrede sin rolle fra at være spillende træner til træner.

– Det gav mig tid til bestyrelsesarbejde i Holstebro Golfklub igennem ni år. Jeg var formand for klubben i seks år, da den havde 1.300 medlemmer. Nu har den 1.800 medlemmer og hører til i top5 i Danmark. Så der var nok at gøre med møder, turneringer og planlægning, siger Poul Djernes, der også gav en hånd med, da håndboldklubben Tvis Holstebro blev etableret. Og siden har været med til at støtte foreningen med sponsorater.

Også den gratis musikfestival ”Udkantsrock” med musikere og elever fra ungdomsskoler får støtte af købmanden. I år vil 14 band træde op på de to blokvogne samt scene i skoven i Sir Lyngbjerg, hvor publikumstallet stiger år for år.

Vokseværk

– Jeg kan godt lide at se ting udvikle sig og vokse. Jeg begyndte selv med en lille forretning i Ellebæk og råder nu over 1.700 salgskvadratmeter. Der er bygget og udvidet otte gange. For et par år siden tog vi skridtet fuldt ud med en stor ombygning af centret, hvor vi inviterede vores konkurrent REMA 1000 indenfor.

Poul Djernes foretrækker at have en discount-konkurrent som nabo frem for en halv kilometer væk. Til sammen kan MENY og REMA 1000 holde kunderne hjemme i Ellebæk, så de ikke kører til Bilka og andre butikker nogle kilometer væk.

– Mange af de små butikker i centret blev lukket for at give plads til de to dagligvarebutikker. Men jeg lejer stadig ud til et pizzeria, som blev genhuset efter ombygningen. Ejeren nyder i den grad nyder godt af kundestrømmen. Jeg har da også en stående invitation til enhver tid at hente mig en gratis pizza, fortæller Poul Djernes.

Fokus på egen kurs

– Bilka annoncerede i 1989 sit indtog i Holstebro kort tid efter, at jeg lånte penge til at overtage Ellebæk Centret. I stedet for at gå i panik gennemførte jeg en stor modernisering og udvidelse af butikken og besluttede mig for ikke at bruge energi på konkurrenten, forklarer han og tilføjer:

– I stedet vil jeg være den lokale købmand, som gør en forskel for kunderne og nærmiljøet. Og det skaber en atmosfære, som kunder fra hele byen gerne kører efter.

Mange år senere kunne købmanden igen mærke rystelser på markedet. Men med fokus i butikken blev finanskrisen i 2008 kun til en brise.

– Samlet set husker jeg det som om, at vi formåede at stabilisere udviklingen ved at være på plads med en salgsklar butik over for vores loyale kunder. Hvis der skulle komme en ny krise i samfundet, så tror jeg, at det først og fremmest vil ramme sådan noget som tøj, rejser og varige forbrugsgode. Folk vil udskyde køb af større anskaffelser, mens behovet for mad jo stadig skal dækkes. Der vil altid være kunder med ”penge på bankbogen” eller behov for gæstemiddag, siger Poul Djernes.

Han sætter sin lid til, at MENY i løbet af de seneste fire år har skabt en platform, der i tilstrækkelig grad differentierer sig fra discountbutikkerne, som siden finanskrisen har skabt en helt ny konkurrencesituation:

– Discount er ikke discount længere, og det er blevet hverdag for kunderne. Priserne er steget til fordel for tilbudsræs. Vi er om en del af MENY på markedet, fordi vi kan tilbyde mere end en attraktiv butik med langt flere kompetencer og kvaliteter.

Poul Djernes (th.) og Henrik Hedegaard har udviklet MENY i Ellebæk Centret til at være det 3. største supermarked i Holstebro og Vestjyllands største udleveringfor GLS-pakker. Fotos: Flemming Effersøe

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: