Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Pia er købmand i 5. generation

Pia Ambrosius Andreasen fik købmandskabet ind med modermælken. Hendes egne børn har valgt nye veje og selv efteruddanner hun sig til akupunktør 53-årige Pia Ambrosius Andreasen mener selv, at hun

Pia Ambrosius Andreasen fik købmandskabet ind med modermælken. Hendes egne børn har valgt nye veje og selv efteruddanner hun sig til akupunktør

53-årige Pia Ambrosius Andreasen mener selv, at hun er en bestemt, krævende og måske endda en lidt hård chef. Alligevel har hun som købmand i Møldrup nord for Viborg nemt ved at få nye ungarbejdere.

Købmanden siger, at ”de unge trives med, at der bliver stillet krav, og at de skal leve op til et ansvar”.

– Jeg er ikke for fin til selv at vaske gulvet eller gøre flaskeautomaten ren. Det giver respekt og skaber en forståelse for, at vi er et team, hvor alle skal yde deres bedste for at få hverdagen i butikken til at hænge sammen, siger købmanden, der sammen med sin mand, Hans Peter, 56 år, lægger op mod 140 timer i butikken hver uge.

– Min største styrke er nok, at jeg er meget tæt på medarbejderne og kunderne. Jeg vil gerne have, at der er styr på detaljerne. Jeg har svært ved at slippe ansvaret. Det er min svage side. Prisen betaler jeg med en meget lang arbejdsuge, siger Pia Ambrosius Andreasen.

Hovedpine satte stopper for uddannelse

Hun blev student fra Viborg Katedralskole og drømte om at blive sygeplejerske. Men gennem de tre gymnasieår døjede hun med hovedpine og erfarede mange år senere, at det skyldtes et piskesmæld.

– Hovedpinen skræmte mig fra flere år på skolebænken. Når jeg arbejdede hjemme i mine forældres butik, havde jeg sjældent hovedpine. Det fysiske arbejde passede mig godt. Så jeg blev hængende, og årene gik i butikken. Jeg blev gift med Hans Peter, der var skov- og maskinarbejder. I 1995 overtog vi butikken efter mine forældre Jørn og Birgit, fortæller Pia Ambrosius Andreasen, der er familiens femte generation i butikken.  Den blev etableret af hendes tipoldefar i 1898.

– Det har været en stor støtte for mig, at Hans Peter også har været min bedre halvdel i butikken. Han tager sig bl.a. af alt kontorarbejdet og deltager aktivt i byens foreningsliv, forklarer Pia Ambrosius Andreassen.

En fri købmand med en ny drøm

Parret har 2 børn; Morten på 23 år, der læser på DTU i Lyngby, og Stine på 27 år, som er ejendomsmægler. Meget tyder derfor på, at Pia bliver den sidste købmand i familien.

– Det er fantastisk at være en fri købmand og selv bestemme mest muligt. Derfor har jeg også valgt at være en del af kæden Min Købmand i stedet for SPAR, som vi tidligere har været. Men det er også hårdt arbejde og lange arbejdsuger, siger Pia Ambrosius Andreasen, der så småt forbereder sig på en ny karriere.

Hun er nemlig ved at uddanne sig til akupunktør, som med tiden vil erstatte købmandsjobbet.

– Det betyder meget for mig at kunne gøre en forskel for andre. Efter at hjemmeplejen ikke længere må handle for de ældre, så har vi fået en del ældre kunder, der egentlig har meget mere brug for hjælp til deres indkøb, end vi har tid til, hvis vi også skal give de andre kunder en god service. Som akunpunktør kan jeg koncentrere mig fuld ud om den enkelte klient. Det glæder jeg mig til.

Pia Ambrosius Andreasen er vokset op i en købmandsfamilie, der har drevet butik i Møldrup siden 1898. Hun driver butikken sammen med sin mand Hans Peter.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: