Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Købmænd: Lad os bruge betalingskortet til at forhindre salg af tobak og alkohol til unge

Som supplement til Folketingets tobaks-handlingsplan foreslår De Samvirkende Købmænd nu, at butikker får mulighed for at benytte ny teknologi for at kunne forhindre salg af tobak og alkohol mv. til unge.  Kontrollen af

Som supplement til Folketingets tobaks-handlingsplan foreslår De Samvirkende Købmænd nu, at butikker får mulighed for at benytte ny teknologi for at kunne forhindre salg af tobak og alkohol mv. til unge. 

Kontrollen af aldersgrænser ved køb af f.eks. tobak, alkohol og spil bør ske automatisk via betalingskortet. Det foreslår De Samvirkende Købmænd, DSK, i forlængelse af offentliggørelsen af tobaksforliget.

Som det er nu, skal butikkerne spørge en kunde om legitimation, hvis kassemedarbejderen er i tvivl om kundens alder ved salget af f.eks. tobak, alkohol, spil og håndkøbsmedicin.

”Den menneskelige vurdering svigter for ofte, ligesom nogle kunder reagerer negativt over for butiksmedarbejderne, der derfor ikke får spurgt så konsekvent, som de bør. Vores kort-forslag sikrer, at kunder, der forsøger at købe varer, som de ikke er gamle nok til, automatisk vil få afvist deres køb af kasse-systemet,” forklarer vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

”Butikkerne vil ikke modtage data om hverken kundens navn eller alder. Kassesystemet får udelukkende et ja eller et nej til, hvorvidt kunden er gammel nok til at købe varer, der har en aldersgrænse,” siger Claus Bøgelund Nielsen.

Nets og bankerne skal med på vognen 

Hvis betalingskortet skal kunne bruges til såkaldt aldersvalidering, kræver det opbakning fra både Nets og pengeinstitutterne. Bankerne skal levere data til Nets, der mod betaling skal levere løsningen til detailhandelen.

”Vi håber meget på bankernes medvirken i den gode sags tjeneste, så vi hurtigst muligt kan gøre det sværere for unge kunder at få adgang til tobak, alkohol, spil og andre varer, der er pålagt aldersgrænser,” siger Claus Bøgelund Nielsen.

Kontantbetaling blandt unge er i dag et særsyn. ”Kontrol via betalingskortet vil også gøre det nemmere for medarbejderne at spørge om ID hos de få yngre kunder, som vælger at betale kontant,” siger han.

Løsningen kan også fungere via nethandel.

Salgsaldersgrænser 

Ingen 15 år 16 år 18 år
Tobak  x
Alkohol under 16,5 % x
Alkohol fra og med 16,5 %  x
Heldspil som Lotto og skrab  x
Vidensspil som Oddset og Tips  x
Fyrværkeri: kategori 1  x
Fyrværkeri: Små fyrværkeri (knaldperler, stjernekastere m.v.)  x
Fyrværkeri. Raketter m.v. – kaldes også nytårsfyrværkeri  x
Håndkøbsmedicin, undtagen visse smertestillende  x
Visse smertestillinde lægemidler  x
Pornografiske blade/film  x

 

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: