Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Håbet i Horbelev

Millioner til kulturcenter har været med til at sikre et aktivt lokalsamfund til glæde for den sidste dagligvarebutik. Nye flytter til og fibernet er på vej til de fleste DR

Millioner til kulturcenter har været med til at sikre et aktivt lokalsamfund til glæde for den sidste dagligvarebutik. Nye flytter til og fibernet er på vej til de fleste 

DR blænder i morgen torsdag første gang op for den nye serie Landsbykongerne. Mange mindre samfund lider under landsbydøden. Det begynder ofte med lukning af skole og siden hen den lokale dagligvarebutik. Men rundt omkring bor ildsjæle, som kæmper med kreativitet og ofte også købmandskab for at netop deres landsby skal overleve.

Købmand Joachim Cyrill Hansen fra Min Købmand i Horbelev på Falster er en af dem, som har været med til at vende udviklingen og skabt fornyet optimisme og derfor er med i den nye DR-serie.

Landsbykongerne går tæt på de ildsjæle, som med gåpåmod, overskud og kærlighed til deres egn, samler folk i nye fællesskaber. I Horbelev har købmanden og to nye foreninger været platformen for en tro på fremtiden.

For godt fem år siden var hele byen så godt som lukningstruet, efter at både skole, fritidshjem og plejehjem var blevet lukket. Men så fik bl.a. købmanden og flere frivillige taget initiativ til forening, der som det første satte sig for at etablere en Kulturgård i den nedlagte skole.

Horbelev Skole blev lukket for godt 10 år siden og blev indtil 2009 drevet videre som friskole. Da skolen endeligt lukkede, valgte byen derfor at gå sammen om at sikre Horbelevs fremtid. De dannede Nordøstfalsters Fremtidsforening og Nordøstfalsters Investeringsforening.

Igennem investeringsforeningen blev skolebygningen købt og fremtidsforeningen fik i 2011 etableret et landsbycenter i den tidligere skole. I landsbycenteret blev der plads til en teaterforening, kunstforening, motionsforening, børneklub, genbrugsbutik, pizzeria og meget andet.

Siden samlede medlemmerne en halv million kroner og hentede yderligere otte mio. kr. hos Lokale- og Anlægsfonden, Realdania, Den A. P. Møllerske Støttefond, Guldborgsund Kommune og NØF Invest for at ombygge landsbycenteret til et kulturcenter. Det blev indviet i fjor.

Brændstof til landsbyen

Udover Kulturgården står Nordøstfalsters Fremtidsforening også bag et nyt tankanlæg ved siden af og det første år drevet af købmanden, som også påtog sig det økonomiske ansvar. Anlægget, der har bevist sin forretningsmæssige bæredygtighed, er netop blevet overdraget til benzinselskabet Go’On, der passende har sloganet ”holder de lokale kørende”.

I dette efterår er en stor del af beboerne i Horbelev og opland ved at få gravet kabler ned til fibernet. Ifølge købmanden er det gennem Nordøstfalster Fremtidsforening lykkedes at få skabt tilslutning blandt hovedparten af de husstande, der har fået tilbuddet.

I august kom Carpark North forbi campingpladsen nær Horbelev og gav gratis koncert for et publikum på over 2.000. Stemningen var i særklasse, og flere scener fra koncerten indgår i Royal Unibrews nye reklame for Blå Royal. Koncerten med Carpark North gik landet rundt otte steder på 24 timer, hvor rocken var blevet forsømt. Det var som led i Royal Unibrews Tak Rock.

Byen har desuden fordoblet antallet af parkeringspladser ved Kulturgården. Og den nye atriumgård er belagt med fliser til glæde for de mange besøgende – ikke mindst på grund af succes med jumping fitness. Tre mænd og tre kvinder tilbyder træning på hele 17 timer om ugen på trampolinerne.

Levende lokalsamfund

– Vi er billedlig talt lykkedes med at gøde jorden til at genskabe Horbelev som en levende lokalsamfund, hvor nye familier flytter til, og hvor flere har fået lyst til at sætte deres huse i stand, siger Joachim Cyrill Hansen.

Hussalget i Guldborgsund, der dækker Falster og det østlige Lolland, ligger ifølge seneste opgørelse fra Boligsiden.dk hele 16,5 procentpoint over landsgennemsnittet.

Købmanden glæder sig samtidig over, at den seneste revision af planloven stadig lægger begrænsninger for placering af nye dagligvarebutikker i udkanten af de større byer: – Helt op i 1960´erne var der over 30 butikker i byen og mod 100 elever på skolen. Nu er der kun ”Min Købmand” tilbage.

Til gengæld har dagligvarebutikken i Horbelev, hvor købmanden for nyligt har rundet et 20 års jubilæum, samlet en stribe tillægsfunktioner som bake-off, osteudsalg, spil og lotto, post, håndkøbsmedicin og hjertestarter.

Joachim Cyrill Hansen manglede blot 10 personlige stemmer for at blive valgt og dermed sikre det 12. mandat for Guldborgsundlisten i Guldborgsund kommune. Listen fik hver tredje af de afgivne stemmer og gik frem med fem mandater. Dermed fortsætter John Brædder fra Guldborgsundlisten som borgmester. Købmandens mærkesag var flere varme hænder til beboerne i kommunes mindre lokalsamfund.

Københavnere er begyndt at købe huse i Guldborgsund, hvor en god villa handles til pænt under halvdelen af prisen i Storkøbenhavn.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: