Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Grænsehandel er skadeligt for dansk økonomi

De Samvirkende Købmænd om ny rapport: Lavere afgifter sænker grænsehandel Skatteministeriets nye grænsehandelsrapport er igen en påmindelse til politikerne om, at afgifter på dagligvarer skader dansk økonomi. – År efter

De Samvirkende Købmænd om ny rapport: Lavere afgifter sænker grænsehandel

Skatteministeriets nye grænsehandelsrapport er igen en påmindelse til politikerne om, at afgifter på dagligvarer skader dansk økonomi.

– År efter år har vi nærmest en rituel stammedans, hvor vi får dokumenteret grænsehandelens enorme omfang af Skatteministeriet, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

– Grænsehandel er entydigt til skade for dansk økonomi. Statskassen mister moms og afgifter, mens erhvervslivet mister arbejdspladser og produktivitet.  Dertil kommer transport og tid hos forbrugerne.  Derfor bør en del af råderummet fra skatteforhandlingerne reserveres til afgiftslettelser, lyder opfordringen fra Claus Bøgelund Nielsen.

Skatteminister Karsten Lauritsen erkender, at der fortsat er udfordringer som fx, at der bliver købt mere slik og chokolade i udlandet, og at afgifterne på det område er højere, end hvad der samfundsøkonomisk giver mening:

– Det er jo et problem, som også Dansk Folkeparti har påpeget, og derfor er det nærliggende at tage med i drøftelserne af regeringens erhvervsudspil. Vi vil gerne være med til at mindske grænsehandlen, så der i stedet bliver handlet mere i Danmark.

Skatteministeriet forklarer, at en af grundene til, at danskerne køber mere slik og chokolade i udlandet, kan være, at afgifterne på disse varer er omfattet af en såkaldt indeksering. Det betyder, at chokolade- og slikafgifterne automatisk blev forhøjet i både 2013 og 2015, ligesom afgifterne står til at blive forhøjet med yderligere 5,5 pct. til næste år. Derudover har hverken Sverige eller Tyskland afgifter på chokolade og slik, hvilket kan være med til at forklare grænsehandlen med disse varer.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: