Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Frit spil for slik-banditter

Politiken skriver tirsdag den 14. marts 2017, at SKAT vil skære ned på kontrollen. De Samvirkende Købmænd, DSK, betegner udviklingen som en åben invitation til de kriminelle miljøer Det er

Politiken skriver tirsdag den 14. marts 2017, at SKAT vil skære ned på kontrollen. De Samvirkende Købmænd, DSK, betegner udviklingen som en åben invitation til de kriminelle miljøer

Det er et kæmpe problem for retssikkerheden hos både virksomheder og forbrugere, når SKAT vil skære ned på kontrolindsatsen det kommende år. Sådan lyder det fra De Samvirkende Købmænd, som forudser, at salget af fx ulovligt slik bliver endnu mere attraktivt for de kriminelle.

– Der har i årevis været markante og meget synlige problemer med fx slik, der hentes i udlandet uden afgifter. Der mangler også kontrol, når udenlandsk baserede virksomheder sælger varer til danskere via internettet, hvor der efter reglerne skal betales danske punktafgifter, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd

Den 1. januar 2018 stiger punktafgifterne på en lang række varer igen som følge af et gammelt politisk forlig. Det betyder højere afgifter på varer som slik, chokolade, nødder og vin.

– Allerede i dag er der store problemer med salg af varer, der smugles ind fra vores nabolande uden punktafgifter på fx slik og chokolade. Højere danske afgifter og mindre kontrol er en åben invitation til de kriminelle miljøer, der bevidst lever af svindel, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Han tilføjer, at salget foregår ved højlys dag fra uorganiserede kiosker på trafikerede gader: – Forbrugerne forventer naturligvis, at salget sker efter lovlige forhold. Det er desværre ofte ikke tilfældet. Især vej-selv-slik til meget lave priser er en udbredt vare i de kriminelle miljøer.

Også kontrollen med internethandlen fra udlandet er udfordret. Under 300 danskere selvangav i fjor punktafgifter efter at have bestilt varer som fx vin, slik og chokolade, spiritus eller tobak hos udenlandske virksomheder på internettet.

– Det tal er så grotesk lavt, at SKAT bør bruge langt flere – og ikke færre – ressourcer til kontrol det kommende år, siger Claus Bøgelund Nielsen og tilføjer:

– Bøder for svindel med punktafgifter begynder ved 10.000 kr. Det beløb er så beskedent, at det ikke i sig selv virker præventivt for kriminelle miljøer, men omvendt skal en kontrollant fra SKAT kun opdage ganske få tilfælde af svindel hver måned for at have tjent sin løn ind.

– – –

Yderligere oplysning hos vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, telefon 2345 3059

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: