Nyheder

Fremtidens forbrugere i prinsessens køkken

18. januar 2018
             
    

Skoleelever, prinsesse, kok og græsrod laver suppe og pesto af grøntsager, der ellers var i fare for at blive smidt ud. Se video fra køkkenet nederst på siden

En græsrod, en kendis kok og en prinsesse bliver dagens store frokostoplevelse for 10 elever i 6. klasse på Helsingør Skole. På torsdag besøger eleverne H.K.H. Prinsesse Marie i hendes eget køkken, hvor de sammen med kokken Timm Vladimir og Selina Juul fra Stop Spild Af Mad skal lave en frokost. Sammen skal de tale om at undgå madspild.

Timm Vladimir og Prinsesse Marie har sammensat en menu, som de skal lave i fællesskab i Prinsessens køkken, hvor blandt andet skæve rødbeder og kartofler skal blive til lækker suppe, de stødte æbler fra haven bliver bagt i ovnen og gulerodstoppene forvandles til lækker pesto.

Prinsesse Marie er protektor for madfestivalen Copenhagen Cooking & Food Festival i 2018, hvor mange gode kræfter vil komme med deres opskrift på kampen mod madspild.

– Det er meget glædeligt, at H.K.H. Prinsesse Marie er opsat på at få flere forbrugere til at undgå madspild og til at få større respekt for maden – en dagsorden som er utrolig vigtig, siger Selina Juul, som for 10 år siden grundlagde græsrodsbevægelsen Stop Spild Af Mad..

Hun tilføjer, at det især er vigtigt at lære børn og unge, som er fremtidens forbrugere, om at få større respekt for maden.

Foto: Flemming Effersøe

Stop Spild Af Mad har sammen med en lang række af aktører og hundredvis af frivillige – og ikke mindst med involvering fra hele detailbranchen samt De Samvirkende Købmænd – arbejdet målrettet på at hjælpe danskerne med at undgå madspild.

– At H.K.H. Prinsesse Marie er aktivt begyndt at støtte kampen mod madspild betyder, at budskabet når ud til endnu flere danskerne. Mange flere bliver inspireret til at mindske deres madspild. Det er rigtigt positivt. Og nu går vi altså i børnehøjde med budskabet, siger Selina Juul, der synes, at torsdagens køkkenmøde hos Prinsessen er eventyrligt.

Faktaboks

  • Ifølge Miljøstyrelsens rapport “Danmark uden affald II” smider alene de danske husholdninger hvert år 260.000 ton mad ud. Samlet smider vi i Danmark over 700.000 ton mad ud om året.
  • H.K.H. Prinsesse Marie har været involveret i kampen mod madspild i allerede flere år:
  • I starten af 2016 var H.K.H. Prinsesse Marie med til at åbne supermarked med overskudsmad WeFood i kraft af H.K.H. Prinsesse Maries rolle som Protektor for Folkekirkens Nødhjælp.
  • I slutningen af 2016 deltog H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Marie i stor velgørenhedsmiddag i Børsen arrangeret af Miljø- og Fødevareministeriet, Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen, Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp med kongelig deltagelse af H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Marie, ambassadører, kendte personligheder og toppen af dansk erhvervsliv med fokus på at støtte det årlige landsdækkende projekt JULEOVERSKUD, som er søsat af Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad. 
  • Fra midten af 2017 blev H.K.H. Prinsesse Marie Protektor for “World Food Summit – Better Food for More People” som er Miljø- og Fødevareministeriets årlige internationale fødevaretopmøde, som også har fokus på madspild.
  • I slutningen af 2017 optrådte H.K.H. Prinsesse Marie sammen med Selina Juul fra Stop Spild Af Mad på fransk landsdækkende TV France 2 i Frankrigs største morgen TV program Télématin med fokus på Danmarks kamp mod madspild – TV-programmet blev vist i over 120 lande.
  • Den 8. januar 2018 besøgte H.K.H. Prinsesse Marie World Resources Institute i Washington og deltog i møder med fokus på madspild.
  • Den 18. januar 2018 inviterer H.K.H. Prinsesse Marie ti børn fra 6. klasse på Helsingør Skole hjem i sit eget køkken, hvor de sammen med H.K.H. Prinsesse Marie, kokken Timm Vladimir og Selina Juul fra Stop Spild Af Mad skal lave en frokost, der belyser det enorme madspild i Danmark. Arrangementet foregår i samarbejde med Copenhagen Cooking & Food Festival.

Topfoto: Per Gudmann – www.gudmann.com. Øvrige fotos: Alexander Hjorth Jespersen/Jonas Olufsen

Skoleeleverne viste sig at være ganske habile i et køkken og lod sig ikke hæmme af medieopbud og den royale atmosfære. De fik nemlig i fjor trænet deres madkompetencer på Arlas Madlejr i Helnæs. Se også fotos her.