Nyheder

Fensmark Brugsforening – en del af MENY

3. august 2017
             
    

MENY samler perlerække af højtprofilerede brand blandt supermarkeder. Som hele Danmarks fødevaremarked samler kæden frie købmænd og nu også en brugsforening

De godt 6.000 medlemmer af Fensmark Brugsforening vil fra årsskiftet opleve, at deres forretning vil være en del af MENY i stedet for SuperBrugsen.

På foreningens generalforsamling i fjor fik bestyrelsen mandat til at sikre den fortsatte udvikling og eventuel ændring af tilhørsforhold til Coop.

Foreningens formand Jens-Christian Frederiksen og direktør Hans Larsen udsendte den 20 juni i år en pressemeddelelse om, at Fensmark Brugsforening bliver en del af de frie købmænd:

”Vi får en større fleksibilitet og dermed nye muligheder for at videreudvikle vores succes. Det vil sikre, at vi er godt rustet til de mange forandringer, som dagligvarehandlen gennemgår i disse år. Vi fortsætter naturligvis som selvstændig og medlemsejet brugsforening, og det gælder også for Vallensved – og Glumsø Brugsforening”

Beslutningen betyder, at Fensmark Brugsforening træder ud af Coop den 31/12- 2017 og derefter samarbejder med grossisten Dagrofa. Samarbejdet indebærer, at Fensmark og Glumsø, bliver en del af MENY kæden, og Vallensved en del af Letkøb.

– Fensmark Brugsforening, der blev stiftet i 1875, er vores brand. Og det vil være fortsat være vores bærende identitet – men fra næste år som en del af MENY, siger Hans Larsen.

Dermed følger brugsforeningen samme spor som Dalgaard i Hørsholm, Rotunden i Hellerup og Langenæs i Aarhus, der alle er stærke brands i den frie købmandssektor og en del af MENY.

Siden den 50-årige direktør kom til Fensmark for 20 år siden er butikkens omsætning noget nær 6-doblet fra 26 til 154 mio. kr. Udviklingen af forretningen er sket i et tæt parløb med butikschef Niels Kjeldsen, 40 år, og ansat i butikken året efter Hans Larsen.

Foreningens to andre butikker i Glumsø og Vallensved omsætter for henholdsvis 35 og ni mio. kr. Derudover driver Fensmark Brugsforening tre OK-brændstofanlæg.

Konkurrencen fra flere lokale discountbutikker og et hypermarked ved Næstved Storcenter blot få km fra Fensmark betyder, at den ”gode kundeoplevelse” er nøglen til fortsat vækst.

Gennem de seneste 10 år har SuperBrugsen Fensmark vundet kædens kundetilfredshedsanalyse.

– Med vores kerneområder som slagter, delikatesse og vin kommer vi i MENY ind i et fællesskab af frie købmænd, hvor dette fokus har samme prioritet. Det giver os større frihed, sikrer lokal forankring og mulighed for at fokusere endnu mere på købmandskabet, vores medlemmer og kunder, siger Hans Larsen.

Udover produktionsområderne er butikken kendt for vin og har egen import. Ikke mindre end tre medarbejdere udover direktør og butikschef er klar til at give kunderne gode råd om vin. Og for ølentusiasterne er der næppe mange andre på Sjælland, der overgår den dedikerede ølkøbmand Herman Olsens viden om specialøl.

Men først og fremmest er Fensmark Brugsforening blevet kendt på sit kød, som trækker kunder til fra et stort opland.

– Det er her, at vi har kunne dyrke købmandskabet og bruge det som løftestang for hele butikken. Det gælder ikke mindst det friskhakkede kød. Og nu efterhånden også vores egne lokalt fremstillede måltidsløsninger. Heldigvis er det denne samme bold, som MENY løber efter. MENY har virkelig forstået at tage den kamp om markedspladsen op. Det giver mere plads til at arbejde med det kød, vi selv producerer. Gaspakket kød kan kunderne jo købe i discountbutikkerne.

Direktør Hans Larsen (th.) og butikschef Niels Kjeldsen har kørt parløb gennem næsten 20 år. I kølvandet på skiftet til grossisten Dagrofa gør de klar til organisatorisk ændring, hvor direktøren trækker sig fra den daglige drift ved at uddelegere ansvar til nye jobfunktioner og medarbejdere. Dermed lægges også sporet til et kommende generationsskifte på ledelsesplan. Foto: Flemming Effersøe

 

Efter en investering på godt 15 mio. kr. i en udvidelse af delikatesseafdelingen råder Fensmark Brugsforening nu over 2.650 salgskvadratmeter. Som en del af MENY vil der være 25 ”madarbejdere” i slagter og delikatesse. Samlet beskæftiger butikken næsten 120. På billedet ses Hans Larsen sammen med slagtermester Jimmi Falk. Foto: Flemming Effersøe

 

Kenneth Holmen Pedersen, kædedirektør i MENY: – Vi er meget stolte over, at en så stor og anerkendt Brugsforening vælger, at blive en del af vores frie købmænd. MENY kædens fremgang er med udgangspunkt i godt købmandskab baseret på gode fødevareoplevelser og glade kunder, områder hvor Fensmark Brugsforening i mange år har vist, at de hører til blandt landets allerbedste. På billedet er Kenneth Holmen Pedersen flankeret af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (tv) og adm. direktør John Wagner, DSK. Foto: Lars Bjørn  

 

Butikken og byen

Fensmark Brugsforening købte for år tilbage byens nedlagte plejehjem på en 10.000 m2 stor nabogrund for at sikre sig en udvikling af byen med flere boliger tæt på butikken.

Mandag den 21. august er der workshop i mødelokalet på 1. sal i Fensmark Brugsforening. Her kan interesserede få mere at vide om planerne for et seniorbofællesskab bestående af 36 boliger på den tidligere plejehjemsgrund.

– Der vil på mødet være mulighed for at sætte præg på den nye visionære bebyggelse, lover direktør Hans Larsen fra Brugsforeningen Fensmark.

Det er bl.a. ambitionen, at der i tilknytning til den nye bebyggelse etableres et sundhedshus.

Dermed arbejder brugsforeningen videre med udvikling af byen, som det skete, da den overtog en nedlagt bankbygning.

– Da vi overtog bygninger fra Den Danske Bank på nabogrunden over for butikken og dermed fik plads til et OK-anlæg og flere parkeringspladser, valgte vi at leje lokalerne ud til en læge og fodterapeut.

– Med 5.000 indbyggere i Fensmark er der brug for flere læger. Og dem vil vi gerne invitere inden for i et evt. nyt sundhedshus, som også vil kunne rumme fx tandlæge, fysioterapeut, kiropraktor, massage og andet der knytter sig til sundhed, siger Hans Larsen.