Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Får coronakrisen os på bedre tanker?  

Erhvervsministeriet er i øjeblikket i gang med en evaluering af den liberalisering af planloven, som blev gennemført i 2017, hvor ikke mindst detailhandelsområdet blev liberaliseret væsentligt med muligheden for, at

Erhvervsministeriet er i øjeblikket i gang med en evaluering af den liberalisering af planloven, som blev gennemført i 2017, hvor ikke mindst detailhandelsområdet blev liberaliseret væsentligt med muligheden for, at alle kommuner kan udvide og nyetablere eksternt beliggende aflastningscentre

Coronakrisen har forsinket evalueringen af den seneste liberalisering af planloven fra 2017. Den ventes klar i oktober.

DSK opfordrer erhvervsminister Simon Kollerup til at sætte en effektiv stopper for den fortsatte udbygning af aflastningsområderne med de store butikker, som dræner bymidterne for liv.

– Vi skal i fællesskab stå sammen – og helt i klimaets og bæredygtighedens ånd – styrke bymidternes attraktivitet som mødested for detailhandel, restaurationer og caféer, kulturliv og offentlig service.

– Kun på den måde kan vi sikre levende bymidter i købstæderne og en levende detailhandel også i de mindre byer og landdistrikter, siger underdirektør Jytte Tandrup, De Samvirkende Købmænd.

Der er alene i perioden fra 1. juli 2017 til 31. december 2018 udlagt mere end 500.000 nye butikskvadratmeter alene i aflastningsområderne. Hertil kommer så alle de kvadratmeter, der er udlagt i 2019 og 2020 og de kvadratmeter, der planlægges i lokalcentre og som enkeltstående dagligvarebutikker.

Det fremgår af Erhvervsstyrelsens egen redegørelse fra november 2019.

Tallene skal sammenholdes med, at allerede ved udgangen af 2019 var 6,6 procent af butikslokalerne herhjemme udbudt til leje eller salg ifølge Ejendomstorvet.dk – og så stort et udbud er der aldrig før registreret.

Dertil kommer den stigende e-handel.

Allerede før coronakrisen forudsagde Institut for Centerplanlægning, at der på grund af de ændrede forbrugsmønstre med bl.a. e-handel ville blive mere end to millioner kvadratmeter til overs i 2030 ud over den halve million kvadratmeter, der efterfølgende er planlagt i aflastningsområderne.

Skal der en coronakrise til for at få os alle på bedre tanker og stoppe den efterhånden meningsløse udbygning af butikskvadratmeter uden for byerne, spørger Jytte Tandrup.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: