Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Få styr på dine faremærkede produkter

Nye EU-regler for klassificering og mærkning af kemikalier betyder blandt andet, at de orange symboler på faremærkede produkter skal udskiftes med nye. Som detailhandler kan du risikere at komme til

Nye EU-regler for klassificering og mærkning af kemikalier betyder blandt andet, at de orange symboler på faremærkede produkter skal udskiftes med nye. Som detailhandler kan du risikere at komme til at ligge inde med produkter, der er ulovlige at sælge.

Har du faremærkede produkter på hylderne som vaske- og rengøringsmidler, desinfektionsmidler, skoplejeprodukter, tekstilimprægnering tekstil, møbelpolishog insektmidler? Fra 1. juni 2015 skal denne type produkter leve op til de nye regler for klassificering, mærkning og emballering af kemiske blandinger i EU’s CLP-forordning. Det betyder blandt andet, at produkterne skal være forsynet med ny faremærkning, som erstatter de kendte orange symboler.

Det er ikke kun virksomheder, der fremstiller og importerer produkterne, som skal sørge for, at de kemiske blandinger er mærket korrekt. Alle, der markedsfører kemiske blandinger har et ansvar for at lovgivningen bliver overholdt. Som detailhandler skal du derfor være opmærksom på, hvornår produkter med den gamle faremærkning ikke længere må sælges. Reglerne gælder også for handel over internettet.

Der er to vigtige skæringsdatoer

Kemiske blandinger med gammel mærkning, der er på hylderne i butikkerne eller på forhandlerens lager før den 1. juni 2015, må distribueres og sælges frem til 1. juni 2017 – med mindre du fylder blandingen på en anden emballage eller ændrer emballagen, for så skal du sørge for at etiketten opfylder de nye regler.

Efter 1. juni 2017må blandinger med gammel faremærkning ikke længere sælges i butikkerne. Til den tid skal distributører og forhandlere enten have skiftet de gamle etiketter ud med nye eller trække produkterne tilbage fra markedet. I god tid før denne dato bør du derfor gennemgå dit varelager og få solgt ud af produkter med gammel mærkning. Du kan også kontakte leverandøren af blandingen og lave en aftale om at få tilsendt nye etiketter, som du kan sætte på produkterne.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion fører tilsyn med at reglerne overholdes. Hvis du overtræder reglerne, kan du risikere af få et påbud om at du ikke må sælge produkterne – eller i sidste ende en bøde eller fængsel i op til to år.

Få mere viden om de nye regler

Du kan kontakte Miljøstyrelsens CLP-helpdesk, hvis duhar spørgsmål om klassificering, mærkning og emballering af kemiske blandinger.Helpdesk’en kan fortælle dig, hvilke forpligtelser, du måtte have i henhold til CLP-forordningen, men ikke oplyse dig personligt om, hvordan du konkret skal opfylde forpligtelserne. Du kan normalt forvente at få svar inden for et par uger, og senest efter 4 uger. Skriv til helpdesk’en på CLPhelpdesk@mst.dk.

Du kan også finde mere viden på mærkkemien.dk.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: