Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Et gok i nødden til gakkede afgifter

DSK: Gode takter fra regeringens saneringsudvalg for punktafgifter Skatteministeriet har i dag offentliggjort en rapport, som bør bane vej for et opgør med en række uhensigtsmæssige punktafgifter. Den er resultatet

DSK: Gode takter fra regeringens saneringsudvalg for punktafgifter

Skatteministeriet har i dag offentliggjort en rapport, som bør bane vej for et opgør med en række uhensigtsmæssige punktafgifter. Den er resultatet af halvandet års arbejde i regeringens saneringsudvalg.

Skatteministeriet skriver i rapporten, at “afgifterne på flere grænsehandelsfølsomme varer er højere, end hvad der er samfundsøkonomisk optimalt (fx afgifterne på chokolade og slik, spiritus og vin.) Disse afgifter vil det være skattefagligt velbegrundet at reducere.”

-Det er et klokkeklart budskab, der kalder på politisk handling, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

I februar 2016 nedsatte skatteminister Karsten Lauritzen saneringsudvalget, hvor DSK blandt en række erhvervsorganisationer har bidraget med synspunkter, facts og analyser.

Claus Bøgelund Nielsen, der på vegne af DSK har været medlem af saneringsudvalget, glæder sig over Skatteministeriets arbejde:

– Det er en grundig og gennemarbejdet skattefaglig analyse, som Skatteministeriets embedsmænd nu har afleveret til regeringen. Rapporten er værdifuld inspiration til den helt nødvendige hovedrengøring i virvaret af punktafgifter, der er langt mere omfattende i Danmark end i de lande, vi ellers sammenligner os med.

For DSK har det været vigtigt at pege på de mange særegne afgifter, der giver uforholdsmæssigt meget bureaukrati eller irritation i forhold til provenuet for statskassen.

– Hvem i alverden har dog fundet på en afgift på f.eks. luft i softice, gassen i engangslightere, otte forskellige former for nøddeafgifter, afgift på færdigblandet guf, the og drikkeemballager, som også er omfattet af pant- og retursystemet, spørger Claus Bøgelund Nielsen.

Til listen over mærkværdige og i virkeligheden meningsløse afgifter kan man tilføje: ringbind, regntøj og brevordnere.

– Det er nærmest tragisk, at fantasien er løbet løbsk på dette område. Afgiftsprovenuet står i hvert fald ikke mål med den kreativitet, der står bag afgifterne, siger Claus Bøgelund Nielsen og tilføjer:

– De foreløbige politiske udmeldinger tyder heldigvis på et spirende opgør med i hvert fald nogle af de punktafgifter, der er mere komiske end indbringende for statskassen. Det hilser vi – naturligvis – varmt velkomment.

 

 

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: