Spring til indhold
Søg
Close this search box.

DSK: Butikker skal kunne afvise kontanter aften og nat

Danskerne bruger færre kontanter i forretningerne end tidligere. Det viser en ny rapport fra Nationalbanken, der blev offentliggjort 24. juni I 1984 blev dankortet introduceret i Danmark, og siden midten

Danskerne bruger færre kontanter i forretningerne end tidligere. Det viser en ny rapport fra Nationalbanken, der blev offentliggjort 24. juni

I 1984 blev dankortet introduceret i Danmark, og siden midten af 1990’erne har tendensen i detailhandlen været færre betalinger med kontanter og flere med kort. Balancen mellem kortbetalinger og kontanter tippede i 00’erne, og i 2015 udgjorde betalinger med kontanter 20 pct. af den samlede omsætning i detailhandlen.

Men butikker har stadigpligt til at modtage kontanter. Selv om andelen af betaling med kontanter er stærkt på retur, skal fx butikker som følge af den såkaldte kontantregel fortsat tage imod kontanter som betaling ved et betjent salg (§ 56 i lov om betalingstjenester).

– Det betyder, at kontanter ikke kan afvises, heller ikke i fx nattetimerne, hvis forretningen er bemandet på dette tidspunkt. Det er en dansk særregel og fx i Sverige er butikkerne ikke forpligtiget til at modtage kontanter – uanset tidspunkt på døgnet, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

Han tilføjer: – Naturligvis er vi i detailhandelen interesseret i det størst mulige salg og har derfor ingen som helst interesse i at genere kunder. Behovet for kontantfrie miljøer er derfor i disse år koncentreret om døgnets ”mørke timer”, hvor risikoen for røveri er størst. De forbrugere, der handler uden betalingskort, handler kun i meget sjældne tilfælde aften og nat. Ved at tillade kontantfrie butikker aften og nat kan vi reducere risikoen for røveri uden forbrugerne vil opleve negative konsekvenser.

Yderligere oplysninger:

Nationalbankens rapport kan læses via dette link http://www.nationalbanken.dk/da/bankogbetalinger/betalingsraad/Documents/Betalingsraadet_Kontantrapport_juni_2016.pdf.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK, kan kontaktes via cbn@dsk.dk eller 39621616.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: