Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Danskerne: Ja tak til flere momssatser

Et stort flertal af danskerne ser gerne forskellige momssatser. Tre ud af fire danskere er enige i, at Danmark bør gøre som flere af sine nærmeste naboer og indføre differentieret

Et stort flertal af danskerne ser gerne forskellige momssatser.

Tre ud af fire danskere er enige i, at Danmark bør gøre som flere af sine nærmeste naboer og indføre differentieret moms. Det viser en undersøgelse, som er gennemført af Norstat for De Samvirkende Købmænd, DSK.

I Sverige kan forbrugerne købe fødevarer med en moms på 12 pct. – under det halve af momsen i Danmark. Tyskerne er endnu bedre stillet, når de handler i en dagligvarebutik. Her er momsen på fødevarer kun syv pct.

– Undersøgelsen viser en markant opbakning til differentieret moms. 74 pct. af danskere ser gerne forskelle i momssatser, mens andre undersøgelser viser langt lavere opbakning til lettelser i personskatten, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

I Danmark gælder den samme moms på alle fødevarer. Det betyder, at købmanden skal lægge 25 pct. moms oven i varens pris, uanset om kunden putter fisk eller frugt i indkøbskurven.

– Sådan er det uagtet, at staten vil kunne fremme folkesundheden ved at sætte momsen ned på fx frugt og grønt. Som det er nu, bliver alle varer og de fleste ydelser pålagt den samme moms uden skelen til varens sundhedsmæssige værdi for samfundet, forklarer Claus Bøgelund Nielsen.

DSK har i kølvanden på debatten om at fremme danskernes sundhed gentagne gange foreslået, at momsen på frisk frugt og grønt enten afskaffes eller markant nedsættes i en forsøgsperiode på tre år. Så har staten mulighed for at måle på såvel sundhedsmæssige som økonomiske erfaringer af en moms-differentiering.

– Alle andre EU-lande kan sagtens administrere differentierede momssatser. I Danmark er der ingen moms på aviser og porto. Så butikker og kontrolmyndigheder er ikke uvante med to momssatser i dansk detailhandel, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Han tilføjer, at en momsnedsættelse på frugt og grønt desuden indeholder et socialt element, da den kommer alle i samfundet til gode. Især børnefamilier, hvor en stor del af rådighedsbeløbet går til de daglige fornødenheder, og lavindkomstgruppen, som er stærkt overrepræsenteret blandt overvægtige.

Kun fire pct. af de adspurgte er helt eller delvist uenig i, at der bør indføres differentieret moms. Til gengæld viser en måling for Altinget, at flertal af danskerne siger nej til skattelettelser.

I Danmark har vi en såkaldt enhedsmoms på 25%. I mange andre lande er der differentieret moms, hvor f.eks. fødevarer kan have lavere moms. Er du enig eller uenig i følgende udsagn: der bør også indføres differentieret moms i Danmark? (Kilde: Norstat for DSK, maj 2016)

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: