Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Crowdfunding kan sikre den lokale købmand

Mindre butikker kan have svært ved at rejse kapital, når købmanden vil fremtidssikre sin butik – Vi ved af erfaring, at rigtigt mange af de mindre butikker kan have svært

Mindre butikker kan have svært ved at rejse kapital, når købmanden vil fremtidssikre sin butik

– Vi ved af erfaring, at rigtigt mange af de mindre butikker kan have svært ved at rejse kapital, når købmanden enten ønsker at bygge en helt ny butik eller ønsker at udvide eller modernisere den eksisterende butik.

Det siger adm. direktør John Wagner, DSK, som det seneste år har besøgt mange mindre samfund som medlem af Udvalget for levedygtige landsbyer. Udvalget er nedsat af erhvervsminister Brian Mikkelsen og kommer med en række anbefalinger i løbet af foråret.

Grossisten Dagrofa, der driver kæderne Let Køb, Min Købmand, SPAR og MENY, har allerede hjulpet mange lokalsamfund med nye eller ombyggede butikker. Imidlertid har købmanden i nogle tilfælde svært ved at skaffe de sidste penge, der skal til.

– Her er crowdfunding måske en mulighed, og enkelte købmænd har allerede gode erfaringer med at skaffe kapital på den måde, hvorfor vi har taget kontakt til virksomheden Lendino, der har specialiseret sig i netop dette område, siger John Wagner.

Lendino blev stiftet i begyndelsen af 2014 med en vision om at sikre nemmere og billigere erhvervslån via crowdlending til danske virksomheder og samtidig levere en attraktiv investeringsmulighed for private og professionelle investorer.

– Crowdlending betyder, at en større gruppe investorer låner små beløb ud til en virksomhed. Lendino formidler kontakten og gør det nemt og sikkert for alle involverede via et online lånemarked, forklarer CMO og partner Andreas Helgason Rex fra Lendino.

Lendino har formidlet ca. 75 mio. kr. i erhvervslån fordelt på omtrent 250 virksomheder. Siden 2016 har Lendino også formidlet netværkslån, der især henvender sig til foreninger og virksomheder med et stort netværk.

Fordelene ved Lendino er, at købmanden kan fokusere på at kontakte sit netværk, mens Lendino tager sig af alt det administrative. Det er er:

  • Indsamling af penge
  • Hvidvaskvalidering af låntager og långivere
  • Udarbejdelse af lånedokumentation
  • Udbetaling samt fordeling af tilbagebetalinger

– Som købmand skal man med et netværkslån ikke tænke på alt det administrative bøvl med indsamling af penge via bankkonto, udarbejdelse af lånedokumentation og udbetaling samt fordeling af tilbagebetalinger. Det klarer vores system, siger Andreas Helgason Rex.

For at få succes med et netværkslån er det vigtigt at fortælle omverdenen om sit projekt. Det kan være gennem Facebook, mails eller et informationsmøde.

– Det er naturligvis også oplagt at fortælle om sit projekt, når man møder kunden i butikken eller ved kassen, siger Andreas Helgason Rex.

Det koster 1.000 kr. at gøre projektet tilgængeligt på Lendinos lånemarked. Derudover tager Lendino 3 pct. af det rejste beløb til at dække de administrative omkostninger. Det sker dog først, når lånet er fuldtegnet og udbetales. Lykkes det dig ikke at samle nok penge sammen fra ens netværk, kan det derfor højst koste købmanden 1.000 kr.

Arkivfoto: Flemming Effersøe.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: