Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Chokoladeafgiften fylder 100 år

Den 12. juni fyldte chokoladeafgiftsloven 100 år. Chokoladeafgiftsloven er blandt Danmarks ældste afgifter.

Af Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd, Henrik Mühlendorph, administrerende direktør, Bager- & Konditormestre i Danmark og Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer

Den 12. juni fyldte chokoladeafgiftsloven 100 år. Chokoladeafgiftsloven er blandt Danmarks ældste afgifter, og den kan gå hen og få en ensom alderdom, da den er den sidste af sin slags i Europa.

I december 2020 afskaffede Norge nemlig deres ’avgift på sjokolade og sukkervarer’.

Chokoladeafgiften er formentlig den enkeltstående afgift, der giver fødevareproducenter og importører mest bøvl og byrder. Faktisk er afgiften så indviklet, at fødevareproducenterne ikke nødvendigvis kan få svar fra skattemyndighederne angående reglerne. Ofte kræver det, at en konkret vare skal analyseres af eksterne konsulenter, for at kunne svare fyldestgørende.

Chokoladeprodukter, der er næsten ens, kan blive beskattet vidt forskelligt. Det er ulogisk for både producenter, forretningsdrivende og forbrugere.

I Danmark holder vi fast i en chokoladeafgift, der er et levn fra gamle dage; fra en tid hvor chokolade og andre former for slik var et luksusprodukt, der skulle beskattes som noget helt særligt. I dag er afgiften primært fiskal, for de sundhedsmæssige effekter er så som så. Hvis der var en mærkbar sundhedsmæssig effekt, ville Danmark næppe være Europas eneste land med en afgift på chokolade og andre søde sager. Læg dertil en meget betydelig grænsehandel, en illegal handel i store dele af kioskmiljøet – hvor slik hentes ’sort’ i primært Sverige og Tyskland og sælges til forbrugerne uden danske afgifter. Dertil kommer store administrative byrder for erhvervslivet.

Optimalt set bør danske politikere afskaffe den danske chokoladeafgift, så Danmark kommer på linje med de øvrige europæiske lande. Alternativt – og det er måske mere realistisk – bør der politisk nedsættes et udvalg, der har til opgave at forenkle chokoladeafgiften. Selvom vi helst ser en afskaffelse, vil vi gerne bide til (chokolade)bolle og arbejde for en forenkling, men chokoladeafgiften fortjener ikke flere runde fødselsdage i sin nuværende form. Det er faktisk grund i grænsehandelsbutikkerne, at der er grund til at flage for chokoladeafgiftens runde dag.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: