Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Butikschef tjekker ind som købmand

Kenneth Bay Jul har 12 års erfaring fra discountbutikker. Nu bliver han købmand i sin egen by, hvor borgerne har samlet ind til ”Min Købmand”. Den nye butik åbner den

Kenneth Bay Jul har 12 års erfaring fra discountbutikker. Nu bliver han købmand i sin egen by, hvor borgerne har samlet ind til ”Min Købmand”. Den nye butik åbner den 28. september

Det er i høj grad borgernes fortjeneste, at en lukket dagligvarebutik genopstår den 28. september i Rødding ved Viborg. Ventetiden har varet 10 måneder, hvad der dog intet er at regne for den tålmodighed, der for 15 år siden genskabte byens sø.

Når købmand Kenneth Bay Jul, der selv bor i Rødding og tæt på søen, byder sine naboer og kunder velkomne i butikken, er det på sin vis en gentagelse af, hvad aktive og engagerede borgere tidligere havde præsteret.

I flere årtier havde »Søgruppen« i Rødding kæmpet for, at søen, der havde været afvandet siden 1870’erne, burde genopstå. Den daværende Tjele kommune gav grønt lys for en ny version af Rødding Sø i 2004.

Med søen fulgte 55 byggegrunde i ”Søparken”, der kunne nyde godt at den nyskabte udsigt til søområdet.  Lokale ejendomsmæglere bekræftede i sommeren 2009, at søen havde vist sig at være guld værd, da ejendomspriserne i området var steget med 25 procent.

Trods de genskabte herlighedsværdier og nye familier måtte LokalBrugsen i Rødding kæmpe forgæves for sin overlevelse. Ved årsskiftet havde byen mistet sin eneste dagligvarebutik. Og de lokale skulle vænne sig til, at der pludselig var mindst syv km til nærmeste dagligvarebutik.

Redningsaktion med anparter og frivilligt arbejde

Første skridt til en redningsaktion for den lokale dagligvarebutik blev taget, da fem borgere gik sammen om at købe brugsbygningen for 575.000 kroner.

Siden har de lokale købt anparter i butikken til 2.500 kroner stykket, så der er indsamlet godt 1,5 mio. kr. inklusive LAG-midler (støtte til landdistriktsudvikling).

Det indsamlede beløb er også brugt til køb af inventar og etablering af en driftsgaranti til den nye købmand. Derudover har frivillige været med til at renovere og genopbygge butikken.

Omkring 50 frivillige har via bestyrelsen i anpartsselskabet ”Byens butik” fundet vej til at give en hånd med i butikken, som hen over august og september er forvandlet til et moderne supermarked på næsten 500 salgskvadratmeter – oven i købet med helt nyt køle- og fryseanlæg skaffet til veje til en fornuftig pris af en lokal kontakt.

Og i borgernes midte stod butikschef Kenneth Bay Jul, som havde boet i Rødding i 12 år og lige så længe havde arbejdet som butikschef i Fakta i Viborg.

– Jeg meldte mig ind i butiksgruppen, fordi jeg tænkte, at jeg kunne bidrage med noget konstruktivt til projektet, men jeg havde bestemt ikke i tankerne, at jeg skulle være købmand, fortæller han.

Han har selv mobiliseret yderligere 25 frivillige via et opslag på Facebook.  Og så har han været i ”praktik” hos købmanden og kollegaen i Kragelund ved Silkeborg for at få kendskab til Dagrofas systemer og kædekonceptet.

Kollega og Kragelund blev en rollemodel

Min Købmand i Kragelund ved Silkeborg blev af Dagrofa vist frem som rollemodel, da den åbnede i begyndelsen af året som ”borgerbutik”. Her er omsætningen allerede tæt på 50 pct. mere end budgetteret.

– Jeg kendte til butikkens købmand Thomas Nielsen, som også har arbejdet i Fakta. Det var meget inspirerende at høre ham fortælle om at tage springet til at blive selvstændig, og om hvordan han sammen med lokale kræfter havde været med til at bygge en ny købmandsforretning op. Det satte nogle tanker i gang, fortæller Kenneth Bay Jul.

Formanden for bestyrelsen i ”Byens Butik”, Simon Madsen, glæder sig over, at byens kommende købmand er et lokalt ansigt. Han er sikker på, at Kenneth kan sit kram og har et ”et klokkeklart koncept for butikken og hvordan, den skal drives”.

– Jeg har været vant til at have ansvaret for en discountbutik med mange tusinde ekspeditioner om ugen. Her får jeg halvt så mange ekspeditioner fordelt på en markant mindre kundegruppe, da der jo samlet set er knap 1.000 indbyggere i Rødding, siger Kenneth Bay Jul og tilføjer:

– Det kommer til at give mig en helt anden hverdag, hvor jeg bedre kan lære mine kunder at kende. Jeg gætter på, at en stor del kommer for at handle hver eneste dag.

Byen skal handle for 15 pct. mere

Forud for åbningsfesten siger han, at der er et vigtigt succeskriterium:

– Mine kunder skal købe for mindst 15 procent mere end de gjorde i den gamle butik. Og det anser jeg for meget realistisk. Alene den nye butik vil give et løft, fordi den er mere lys, åben og overskuelig. Dertil kommer tilbudsavisen, som byen ikke hidtil har haft, og markedsføring via Facebook.

Kenneth Bay Jul fremhæver, at succes ikke kun betyder noget for ham og butikkens 18 medarbejdere, hvoraf de fleste er unge og bor her i byen: – Det betyder også, at Rødding fortsat vil have en lokal dagligvarebutik til glæde for livet i byen, sammenholdet og helt sikkert også huspriserne.

Sammen med sin hustru Louise har han børnene Annemone på fire år og Lucas på ni år. Og selv om deres far kommer til at arbejde mange timer i butikken, så bliver det alligevel nemmere at være sammen med deres far i løbet af dagen, for der er kun 400 meter mellem butik og hjemmet. Og hvem ved, om begge børn får chancen for at tjene deres lommepenge i butikken, når de bliver gamle nok?

Selv var den 40-årige Kenneth Bay Jul 15 år, da han blev ansat som flaskedreng i Dreisler Storkøb i Viborg.I 1997 kom han i lære samme sted. Siden har Kenneth arbejdet i vidt forskellige kæder som Merlin, Bilka og Fakta.

– Jeg kender Thomas Nielsen (th) fra Fakta. Det har været inspirerende at høre ham fortælle om at tage springet til at blive selvstændig, og om hvordan han sammen med lokale kræfter har været med til at bygge en ny købmandsforretning op i Kragelund, fortæller Kenneth Bay Jul, der nu er købmand i Rødding. Foto: Flemming Effersøe

[vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/WR7bliPLin0″][/vc_column]

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: