Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Boom i salg af legetøj hos LetKøb på Amager

Købmand Lars Jensen Christholt har udvidet sin butik i butikken med legetøj og har øget salget af nonfood med 70 pct. i november Julen i Skottegården har på flere måder

Købmand Lars Jensen Christholt har udvidet sin butik i butikken med legetøj og har øget salget af nonfood med 70 pct. i november

Julen i Skottegården har på flere måder bragt sit velsignede bud til købmand Lars Jensen Christholt i LetKøb. Medarbejderne løber sporenstregs mellem klejner, pebernødder og julegodter for at følge med salg af gaver og udlevering af pakker.

10.000 pakker ventes alene i december at strømme ind fra GLS. Og salget af legetøj og julevarer i nonfood er i november steget med 70 pct. sammenlignet med i fjor. Trecifrede salgsindeks er fortsat i december.

– Der vil næppe være et eneste juletræ hos de knap 800 familier i Skottegården, hvor der ikke er gaver eller pakker, som enten er købt eller hentet i min butik, siger Lars Jensen Christholt begejstret, som ikke frygter at skulle løbe spidsrod i den trange butik med kælder. For her hjælper alle hinanden.

Næste år fylder han 60 år. Han har arbejdet i butikken i 25 år. De seneste 18 år har han og hustruen Michala drevet butikken og de seneste mange år med god hjælp fra den pensionerede købmand Per Christensen. Trioen er sammen med medarbejdere, fleksjobbere og unge et socialt og kulturelt fællesskab, som lige nu har deres eget juleværksted i hjertet af Skottegården.

Nej tak til Lidl

Sammenholdet i Skottegården i Kastrup på Amager blev for nylig manifesteret, da en tysk discountbutik lokkede med p-pladser og nyt kulturhus for at komme ind i Skottegårdens Butikscenter.

Ved en afstemning takkede beboerne massivt nej til en ny Lidl for i stedet at bevare deres købmandsforretning midt butikscentret, der blev bygget i 1956 og dermed er det ældste af sin slags i Danmark. Ny afstemning kan tidligst ske igen om fire år.

Skottegården, som hører under boligselskabet Den selvejende institution Lufthavnsparken, ejer totredjedele af indkøbscentret med cirka 20 lejemål, mens Tårnby kommune ejer den sidste tredjedele med biograf og kulturhus.

– Det giver os ro de næste fire år til at udvikle butikken, siger Lars Jensen Christholt, som derfor også uden tøven takkede ja til at til at overtage lejemålet ved siden af butikken, da det blev ledigt op til julehandlen.

Legetøj med fokus på kvalitet og oplevelse

Nu er den tidligere tøjbutik ramme om en udvidet legetøjsbutik og pakkeudlevering i bunden af dagligvarebutikken.

Lysekronerne fra tøjbutikken hænger der stadig og er med til at styrke oplevelsen af en butik i butikken. Bagvæggen er fyldt med Lego og står på reoler med indbygget spot, som købmanden har fået lov at hente i en nu lukket MENY.

Salget af legetøj har i mange år været en nyttig niche for købmanden. Og ikke mindst i årene efter finanskrisen var legetøj med til at holde liv i butikken og tiltrække børnefamilier.

– Vi fik GLS pakkepost i 2015. Det gav os 11.000 flere ekspeditioner over kassen sammenlignet med året før. Den nye service fik flere børnefamilier ind i butikken, som ved første besøg bliver overrasket over alt legetøjet og sidenhen nyder at gå på opdagelse i vores legetøjsbutik, siger Lars Jensen Christolt, som fornemmer, at det er den personlige stil og atmosfære, som gør butikken eftertragtet af de unge som en modreaktion til de strømlinede discountbutikker.

Egentlig var det lidt af en tilfældighed, at legetøjet kom til at udgøre en pæn del af butikkens årlige omsætning, hvor det ellers er blade, øl, vand, konfekture, brød og blomster, der ryger i indkøbskurven.

– Da nabobutikken med legetøj lukkede, tog vi restlageret ind i butikken for at sælge det. Hvad der gik over al forventning. Så besluttede min hustru Michala og jeg at opbygge legetøjsafdelingen bagest i butikken, forklarer Lars Jensen Christholt.

Lukningen af Fætter BR, som siden er kommet under Salling Groups vinger, har været med til at booste salget af lejetøj hos købmanden. Alternativerne er Fields, Amagercentret eller en selvstændig legetøjshandler på Amagerbrogade.

Ansvarlighed over for varer, kunder og medarbejdere

Udover et godt salg af legetøj er god gammeldags udbringning af varer på cykel eller bil til særlige kundegrupper og institutioner med til at holde omsætningen oppe. Ordrerne bliver som regel klaret via telefon og varer bliver ofte skaffet ved selv at køre til det nærliggende engroslager.

Pakkeposten og pakning af varer for kunder har vist sig at være et godt springbræt for sociale udsatte. Mange kommer i arbejdsprøvning i butikken og kommer siden i fleksjob. Og flere finder vej til et fast job.

Den sociale og miljøbevidste stil har vakt opsigt i Fælleskassen, hvor købmanden er valgt ind i repræsentantskabet.

– Vi har fokus på kvalitet i vores legetøjsafdeling med import af godt trælegetøj fra Tyskland, fokus på et godt arbejdsmiljø, vareudbringning til social udsatte kunder og er nu en del af et finansieringsmiljø, hvor bæredygtighed er i højsædet. Det giver mening, siger købmanden, der blev udlært i Brugsen Nørrevold i 1980 og har en fortid som uddeler i bl.a. Brøndby Strand.

Bamser, tøjdyr, dukker, kranbiler, LEGO og en stor sæbekassebil er stablet fra gulv til loft i LET KØB i Skottegårdens Butikscenter i Kastrup. Lige nu kæmper elektrikerne med at få en modeltogbane, som Lars Jensen Christholt fik for 10 år siden af sin hustru, da han fyldte 50 år, til at køre rundt under loftet i legetøjsafdelingen.
Selv om det ikke har været let for Lars Jensen Christholt at være købmand i LET KØB i de første år efter finanskrisen, fordi banken krævede kassekreditten indfriet og slet ikke ville låne til investeringer, så har han alligevel formået at holde liv i butikken ved bl.a. at tiltrække børnefamilierne. Nu er han medlem af repræsentantskabet i Fælleskassen.

 

Se flere fotos fra butikken her.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: