Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Alkoholpolitik med perspektiv

De Samvirkende Købmænd, DSK, har tilsluttet sig den Alkoholpolitiske Appel, som 12 interesseorganisationer fra Kræftens Bekæmpelse over Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger til Rådet for Sikker Trafik fredag kom med til

De Samvirkende Købmænd, DSK, har tilsluttet sig den Alkoholpolitiske Appel, som 12 interesseorganisationer fra Kræftens Bekæmpelse over Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger til Rådet for Sikker Trafik fredag kom med til sundhedsminister Astrid Krag, ”fordi det er en appel med et helt andet perspektiv end de sædvanlige krav om flere forbud og højere afgifter”.

12 interesseorganisationer, deriblandt De Samvirkende Købmænd, præsenterede fredag sundhedsminister Astrid Krag for en ”Alkoholpolitisk Appel”, hvor regering og Folketing opfordres ”til at påtage sig et politisk lederskab for at dæmpe de negative sider af danskernes alkoholkultur, skære toppen af overforbruget og hjælpe flere ud af misbrug”.

Blandt forslagene er, at kommunerne skal formulere en ”nattelivspolitik”, og at der skal indføres en lavere promillegrænse i de første år med kørekort, men der er hverken forslag om en højere aldersgrænse for køb af øl eller højere afgifter, som ”bare” skaber større grænsehandel. Derimod er der f.eks. forslag om en nedsættelse af afgiften på de alkoholsvage øl og en udvidelse af denne øl-kategori, hvad der kan medføre en produktudvikling og et mersalg på bekostning af de stærkere varer.

”For DSK handler også denne sag om at tage samfundsansvar. Det er desværre en kendsgerning, at der er alt for mange – og ikke mindst alt for mange unge – som til tider drikker så meget, at det er et problem for familien, for uddannelsesinstitutioner, på arbejdspladsen og samfundsmæssigt”, siger John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd.

”Her hjælper det ikke bare at tale om forbud, aldersgrænser og afgifter og dermed priser, som man plejer at gøre. Den slags medfører jo ”bare” større grænsehandel, og der er bestemt ikke mindre alkohol i dåseøl købt i Tyskland. Tværtimod synes grænsehandelen i sig selv at medvirke til et overforbrug”, siger John Wagner og fortsætter:

”Der er brug for tiltag, som ikke lægger nydelse af øl og vin for had, men som skærer toppen af et problematisk overforbrug til fordel for den almene sundhedstilstand, til fordel for undervisningen af de unge, for at undgå familiers opløsning, mange trafikulykker osv. Som salgsled er det også vort samfundsansvar at medvirke til en forhåbentlig fordomsfri alkoholpolitisk debat og de påkrævede politiske foranstaltninger. Alt andet vil være en uansvarlig ”strudse-politik”.”

Fakta

De 12 organisationer bag den Alkoholpolitiske Appel er:

 • Dansk Socialrådgiverforening
 • Dansk Sygeplejeråd
 • Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger
 • De Samvirkende Købmænd
 • Fagligt Fælles Forbund
 • Hjerteforeningen
 • Jordemoderforeningen
 • Kræftens Bekæmpelse
 • Lægeforeningen
 • Psykiatrifonden
 • Rådet for Sikker Trafik
 • Alkohol og Samfund


Kontakt

Yderligere oplysninger kan fås hos adm. direktør John Wagner, mobil 20 23 26 16.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: