Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Akutpakke mod butikstyveri

Butikstyverier har meget lav prioritet. DSK klar med akutpakke, som kan dæmme op for tyverierne. Medierne har hen over vinteren haft fokus på politiets manglende indsats over for tyverier i

Butikstyverier har meget lav prioritet. DSK klar med akutpakke, som kan dæmme op for tyverierne.

Medierne har hen over vinteren haft fokus på politiets manglende indsats over for tyverier i detailhandelen. Der er desværre ikke tale om nogen ny udfordring, men det er naturligvis trist, når butikkerne fortsat er dybt frustrerede over myndighedernes manglende prioritering af kriminalitet i detailhandelen.

Selv butikker i ”pæne områder” låser de bedste slagterudskæringer inde. Det er bøvlet for både kunder og medarbejdere, at kødet er låst inde i en boks. For det kræver jo, at en medarbejder altid lige er nærheden med en nøgle. Det er heller ikke unormalt, at en helt almindelig vare som Nescafé først får låget udleveret ved kassen, eller at det kan være nødvendigt at placere Gillette barbergrej om bag kassen. Flere og flere butiksejere tør ikke engang anmelde tyverierne til politiet af frygt for repressalier fra gerningsmændene.

For et par år siden bekræftede Københavns Politi, at der ”i praksis opereres med en uskreven vejledende beløbsgrænse på 100.000 kroner, som i nogle situationer har indflydelse på, hvordan modtagne anmeldelser håndteres«. Det fremgik af et svar fra daværende justitsminister Karen Hækkerup til Dansk Folkepartis Peter Skaarup. Siden da har politiet var spændt for langt ud over rimelighedens grænser med terrorbevogtning og nu senest grænsekontrol. Et velkendt problem er derfor ikke blevet løst, men er muligvis kun blevet værre.

Ofte overdrager butikker videoovervågning til politiet, uden at politiet efterfølgende foretager sig yderligere.

”Nogen gange har forholdene meget lav prioritet, og hvis det er sådan, at vi kaster nogle billeder ud, så vil det også afføde nogle henvendelser. Hvis vi ikke synes, vi har luften til at følge op på henvendelser, så er der ingen grund til at offentliggøre billederne”, hedder det i et citat fra en politikommissær bragt i TV2 Nordjylland for et par uger siden.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen har stillet spørgsmål til justitsministeren om rimeligheden i dette.

Respekten for butikkernes værdier og medarbejdernes tryghed skal genoprettes. Derfor er der brug for en akutpakke. DSK mener, at den skal omfatte:

1. Ressourcer, som gør det muligt for politiet at prioritere opklaring af butiks- og tricktyverier.

2. Højere bøder og oftere brug af frihedsstraf. De nuværende straframmer fungerer ikke godt nok.

3. Betalingstjenestelovens § 56 skal ændres, så butikkerne kan afvise kontantbetaling aften og nat af hensyn til forebyggelse af røverier og personalets sikkerhed.

4. Hyppigere offentliggørelse af overvågningsbilleder fra detailhandelen.

I sidste ende er der kun forbrugerne til at betale, fordi svind må indregnes i prissætningen på alle øvrige varer. Det bliver altså dyrere at være dansker, når der stjæles i butikkerne. Derfor har vi alle en interesse i at få gjort noget ved butikstyverierne. Nu!

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: