Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Bjarne bag disken i Ærøs ældste købmandsbutik

Købmand Bjarne Folmer har gemt alle sine fakturaer fra Rise Bryggeri. Han købte den første kasse med den dengang helt nye, lokale specialøl i januar 2005. Siden er der solgt

Købmand Bjarne Folmer har gemt alle sine fakturaer fra Rise Bryggeri. Han købte den første kasse med den dengang helt nye, lokale specialøl i januar 2005.

Siden er der solgt 50.000 flasker øl fra Rise Bryggeri i Viking Minimarked & Vinhandel i Tranderup et par kilometer fra bryggeriet i Rise. En stor del af øllene bliver solgt til de mange cykelturister, som kommer forbi den atmosfærefyldte købmandsbutik midt på øen.

Bjarne Folmer var en af de første kunder hos Rise Bryggeri, som var genopstået som mikrobryggeri i det gamle bryggeri fra 1926. Og nu fejrer sit 90 års jubilæum.

Selv kunne købmanden i Tranderup for seks år siden fejre et 100 års jubilæum. Butikken er Ærøs ældste anno 1910 og har altid været i familien Folmers eje. Bjarne er blot 3. generation i butikken efter faderen Christian M. Folmer og farfaren Christen F. Folmer.

Da den nu 62-årige Bjarne Folmer fik ansvaret for butikken for 23 år siden, var der stadig en købmandsbutik i næsten alle byer på Ærø. Nu er dagligvarehandlen koncentreret om Let Køb og SuperBrugsen i Marstal, Netto i Ærøskøbing og Dagli’Brugsen i Søby.

Befolkningstallet ser ud til at have stabiliseret sig på ca. 6.300, efter at det i årevis har været faldende fra et pænt stykke over 10.000.

– Desværre har vi flere døde end nyfødte, da befolkningen er aldrende. Til gengæld har vi faktisk lige nu flere tilflyttere end fraflyttere. Vi er en af de kommuner i landet med laveste kriminalitet. Folk kender hinanden og har gensidig tillid. Tricktyveri, indbrud og andre forbrydelser ser vi sjældent. Flere søger denne tryghed. Selv har jeg kun haft ét indbrud i butikken, siger Bjarne Folmer.

Inden Bjarne for alvor og på fuld tid stillede sig om bag disken for at give kunderne en god, gammeldags betjening og derfor ikke længere tæller sine timer i butikken, var han chauffør og rejseleder og fik set sig vidt omkring i verden.

– Vores niche er atmosfæren som i en rigtig købmandsbutik, vine fra Laudrup, en eksklusiv serie af rom fra A. H. Riise, gavepakker til firmaer og ikke mindst gratis vareudbringning to gange om ugen, fortæller Bjarne Folmer.

Han har fået nye kunder efter, at øens største konkurrent valgte at indskrænke sine vareture til Marstal, da den på grund af ændrede regler ikke længere kun bringe varer ud til private og institutioner i samme ombæring.

I dette efterår er der i en periode for første gang forsøg med billige færgebilletter, hvad der har lokket især mange flere endagsturister til øen.

– Selv om juli er suverænt den mest travle måned her i butikken skarpt forfulgt af december med pakning af firmajulegaver, så har vi takket været de lavere færgetakster haft en forrygende efterår, siger Bjarne Folmer.

Se flere fotos på Facebook.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: