Spring til indhold
Søg
Close this search box.

ABC Lavpris gør det kort og godt

Souschef Martin Hansen nyder tempoet og en uformel omgangsform lige fra direktør til flaskedreng Købmandskæden ABC Lavpris har gjort en dyd ud af at overleve discountgiganternes kamp ved at dyrke

Souschef Martin Hansen nyder tempoet og en uformel omgangsform lige fra direktør til flaskedreng

Købmandskæden ABC Lavpris har gjort en dyd ud af at overleve discountgiganternes kamp ved at dyrke sin niche som lavprissupermarked med nu 12 butikker i Jylland og en på Fyn. En ny er på vej i Randers, og en grund er gjort klar i Haderslev.

– Vi har ikke – som det ellers er typisk for supermarkeder – udvalgt nogle få hundrede varenumre som discountsortiment. Vi har discountpriser på alle 5000 varenumre, fortæller souschef Martin Hansen, 33 år, der efter 16 år i Coop kom til ABC Lavpris i Egtved for halvandet år siden.

Det var et sjældent opslag på Jobindeks, der førte ham på sporet. Efter en samtale var han klar til nye udfordringer.

Martin Hansen nyder det høje tempo med masser af volumen på eksponeringer og en uformel og direkte kommunikation mellem adm. direktør Ejvind Okholm over butikschefen Allan Knudsen til samtlige medarbejdere på alle niveauer i butikken:

– Jeg har som uddeler, butikschef og salgsleder i forskellige butikstyper været vant til mere topstyring. Men her er det mere overskueligt, og vi får endda lov til at kigge indkøberne over skuldrene, så vi bedre forstår, hvad der ligger til grund for deres dispositioner.

Som eksempel nævner han, at der var mange penge at spare på at få leveret sukker på europaller i stedet for kvartpaller. Det gav ganske vist mere arbejde i butikkerne. Men samlet set gav det en bedre bundlinje.

– Vi har jo mange unge medarbejdere, som er glade for, at der er noget at tage fat på, siger souschefen.

Starten på ABC Lavpris kæden var i 1981, hvor fætrene Esper og Henning Tobiasen gik i kompagniskab.

De var fælles om at drive og udvikle et minimarked i Videbæk, som bar navnet ABC-Super. Det blev senere ændret til ABC Lavpris.

Udover de to købmænd var der to lærlinge og en kassemedarbejder på halv tid. Første års budget var beskedne 10 mio. kr.

I dag omsætter ABC Lavpris for godt en milliard kr. og beskæftiger 500 medarbejdere i butikker, hovedkontor og centrallager i Tarm.

Butikken i Egtved åbnede i oktober 2000, hvor den tog konkurrencen op med en stor selvstændig brugsforening, der bl.a. profilerer sig på friskbagt brød og betjent slagter og delikatesse.

– I ABC-Lavpris har vi ikke egen slagter; vi har derimod et rigtig godt samarbejde med Slagter Norlyk, som leverer frisk kød til alle kædens butikker. Vores tilbud bliver heller ikke markedsført i en tilbudsavis. Alle butikker i kæden bruger de lokale ugeaviser. For nyligt har vi også taget Facebook i brug til markedsføring af bl.a. partivarer, fortæller Martin Hansen.

Trods de moderne tider kører faxen videre i baglokalet, hvor medarbejderne bl.a. kan holde øje med tilbagetrækninger af varer. Filosofien er, at den kan alle medarbejdere holde øje med i modsætning til en mail. Så hvis det virker, så er ingen grund til at ændre på det.

– I begyndelsen tænkte jeg, at det godt nok var noget gammeldags. Men jeg må sande, at det virker, siger Martin Hansen, der som ny i jobbet også blev overrasket over volumen og tempoet hos ABC Lavpris.

Han skulle bestille Gluten mel hjem til et tilbud på 10 kroner pr. pakke. Med sin erfaring fra andre butikker vurderede han, at tre paller ville være nok.

– Min butikschef bad mig se på de tidligere salgstal. Så blev tallet hævet til 16 paller. Og inden kampagnen var omme, havde vi solgt 20 paller, fortæller souschefen, som også har lært en kæde at kende, som holder fødselsdag med maner.

– Det er helt vildt, så meget vi sælger. De i forvejen lave priser får et ekstra hak nedad. Sådan får vi kunder fra et stort opland, som går herfra med fyldte vogne. Det er sjovt at være med til. Der er altid tempo, men vi bliver ikke stressede eller trætte. For selv om der ikke bliver ruttet med lønkronerne, så har vi altid hænder nok til at klare opgaverne, siger han.

Se flere fotos fra butikken på Facebook.

Martin Hansen pendler mellem butikken i Egtved og Sdr. Omme, hvor han blev udlært i SuperBrugsen. Hustruen Anja arbejder som teamleder for Foodservice Danmark. Sammen har de en pige på fire år og to drenge på henholdsvis fem og syv år. Og en hund: – Jeg har travlt på jobbet og derhjemme. Men det er sjovt. Fotos: Flemming Effersøe

 

ABC Lavpris i Egtved har mange lokale kunder, der kommer forbi flere gange om ugen. Andre kommer langvejs fra og fylder indkøbsvognene.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: