Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Billigere øl og sodavand

Debatindlæg af Niels Hald, direktør Bryggeriforeningen, John Wagner, administrerende direktør De Samvirkende Købmænd, Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, bragt i Jydske Vestkysten d. 18. november 2013 Øl og sodavand

Debatindlæg af Niels Hald, direktør Bryggeriforeningen, John Wagner, administrerende direktør De Samvirkende Købmænd, Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, bragt i Jydske Vestkysten d. 18. november 2013 

Øl og sodavand er blevet billigere, og der bliver solgt mere af det her i Danmark. Det er situationen, efter at et næsten enigt Folketing valgte at sætte afgifterne ned 1. juli. Siden da har bryggerierne solgt 2,5 procent mere øl og 8,5 procent mere sodavand til de danske butikker end i samme periode året før.

Afgiftslettelserne er samtidig slået igennem på priserne. Ifølge Danmarks Statistik er forbrugerpriserne på øl faldet med 1,2 % fra 2. til 3. kvartal i år. Udviklingen er endnu mere markant for sodavand. Her er faldet på hele 4,7 %. Danmarks Statistiks forbrugerpriser på læskedrikke omfatter også juice. Hvis tallet renses for dette, er prisfaldet endnu mere markant.

Tallenene harmonerer særdeles godt med udmeldingerne fra landets købmænd og dagligvarekæder, der melder om stigende salg. Og de viser, at Folketinget så rigtigt, da det valgte at sætte afgifterne ned. Alle partier på nær Enhedslisten bakkede op om regeringens vækstplan og var enige om, at afgifter hæmmer vækst og beskæftigelse. Lavere afgifter betyder billigere varer i de danske butikker.

Borgerne oplever helt konkret, at de får ekstra penge på lommen. Det kan i sig selv være med til at forstærke den gryende optimisme, der for alvor kan sætte gang i en positiv spiral for forbruget og beskæftigelsen. Folketinget tog et vigtigt skridt i den rigtige retning i forbindelse med vækstplanen. Lad os håbe, det bliver fulgt op af yderligere afgiftsreduktioner i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. På trods af den seneste sænkning er afgiften på øl og andre dagligvarer jo stadig højere, end da regeringen tiltrådte.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: