Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Coronaen booster panten

Hjemvendt grænsehandel og ændrede forbrugervaner har i 2020 sendt næsten 20 pct. flere dåser og flasker retur til Dansk Retursystem Ud over indførsel af pant på juice og saft i

Hjemvendt grænsehandel og ændrede forbrugervaner har i 2020 sendt næsten 20 pct. flere dåser og flasker retur til Dansk Retursystem

Ud over indførsel af pant på juice og saft i 2020 så har danskernes ændrede adfærd under corona-pandemien skabt en rekordstor indsamling af flasker og dåser via Dansk Retursystem.

I 2020 kom der nemlig 19 pct. flere dåser og flasker retur i forhold til året før. Det er en stigning langt ud over det sædvanlige.

– Vi er vant til, at danskerne er rigtig gode til at pante, og at mængden af pantflasker stiger en smule hvert år. Men den her stigning på 19 pct. er fuldstændig vild og overgik alt, hvad vi har set tidligere, siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem om den netop offentliggjorte 2020 årsrapport for Dansk Retursystem.

Mange caféer og restauranter måtte lukke, danskerne holdt ferie hjemme, nattelivet har været lukket i et år, og danskernes anbefales ikke at rejse til andre lande, hvilket alt sammen i fjor var med til at flytte danskernes forbrug af drikkevarer til hjemmet.

Mange af de tomme flasker og dåser blev afleveret i pantstationerne, som danskerne i den grad tog til sig under nedlukningen. De traditionelle pantstationer med pantsæk oplevede en stigning på ca. 40 pct., mens mængderne i de ombyggede pantstationer i Slagelse og Høje Taastrup steg ca. 60 pct. i foråret.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, og medlem af bestyrelsen i Dansk Retursystem, kalder udviklingen i 2020 for en ”imponerende rekord i et år, hvor stor del af danskernes grænsehandel vendte hjem og skabte vækst i Danmark. Mindre grænsehandel er positivt for både miljøet og økonomien”.

– Rekordåret er særdeles positivt for den cirkulære økonomi, da pantemballager genanvendes til nye fødevareemballager. Det er muligt at genanvende endnu flere emballager, hvis der politisk tages et opgør med de pantfrie dåser fra grænsebutikkerne, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Når 19 pct.  flere dåser og flasker kommer retur, kan det mærkes i supermarkedernes flaskerum.

Dansk Retursystem har under nedlukningen haft fokus på at opretholde en normal hverdag for kunderne i dagligvarehandlen, så supermarkeder mv. fortsat kunne få hentet de pantemballager, forbrugerne afleverede.

– Selvfølgelig blev vi sat under pres af stigningen. Men heldigvis har vi håndteret stigningen, så danskerne og dagligvarebutikkerne ikke skulle drukne i pant oven i alle de andre corona-udfordringer, siger Lars Krejberg Petersen.

Dansk Retursystems nye fabrik i Høje Taastrup åbnede på et særdeles godt tidspunkt i begyndelsen af 2020.

– Knap havde Kronprinsen åbnet fabrikken og sat det store maskineri i gang, før landet lukkede ned under den første coronabølge i marts måned. Den nye fabrik håndterede de stigende mængder effektivt og med langt færre manuelle processer, siger Lars Krejberg Pedersen.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: