Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Det komplette købmandstalent  

Mathias Neumann Olsen drømte om at blive tømrer. Nu er han snart flyvefærdig købmand og kan med lidt coronaforsinkelse afslutte sin købmandsuddannelse i begyndelsen af det nye år Den komplette

Mathias Neumann Olsen drømte om at blive tømrer. Nu er han snart flyvefærdig købmand og kan med lidt coronaforsinkelse afslutte sin købmandsuddannelse i begyndelsen af det nye år

 Den komplette købmand holder mange bolde i luften og kender sine kunders behov, kan lede en meget forskellig gruppe af medarbejdere og forstår at udvikle og sætte sit sortiment, så de mange marginaler i driften slår igennem med en positiv bundlinje.

Mathias Neumann Olsen drømte om at blive tømrer. Skolebænken var ikke et trækplaster, og han elskede sit job som flaskedreng og servicemedarbejder i den daværende SuperBest i Næstved. Butikkens købmand spottede sit unge talent i flaskerummet og tilbød mesterlære, da han var færdig med 9. klasse.

Nu har han som 28-årig blikket rettet mod en fremtid som købmand i et større supermarked. Om alt går vel, har han i begyndelsen af det nye år fået papir på sin købmandsuddannelse i Dagrofa, hvad der kan blive adgangsbillet til egen butik og et liv som selvstændig.

Egentlig kunne han sammen med en halv snes kolleger have været et nyt kuld købmænd i september. Men coronakrisen sendte butikkerne på overarbejde, og skolebænken kom på standby i foråret og hen over sommeren.

Samtidig har Mathias og hans kolleger i Køge for nylig været igennem en stor modernisering af WIKA MENY.

Tjek på butikkens salgsmotor

Siden foråret 2019 har Mathias arbejdet som butikschef i WIKA MENY i Køge, hvor købmand Per Jensen i snart 20 år har stået i spidsen for et supermarked i udkanten af byen med tæt ved 90 medarbejdere og en omsætning på over 100 mio. kr. inkl. moms. Butikken er kendt som byens madmekka og trækker kunder fra et stort opland.

For at forstå de mindste tandhjul i butikkens salgsmotor brugte Mathias sin første måned på at gå rundt på gulvet sammen med medarbejdere og fylde varer på hylderne.

– Her godt et år efter kan jeg se, at det var en god investering.  Jeg fik hurtigt butikkens sjæl ind under huden og lærte mine nye kolleger at kende gennem deres arbejde med de daglige rytmer og rutiner.

– Det har gjort det nemmere at skabe forandringer. Og da omsætningen på dyremad gik i vejret, efter at jeg havde skabt mere tyngde på hundemad, kom den ansvarlige for personlige pleje og spurgte, om vi ikke skulle kigge på kategorien med friske øjne, fortæller Mathias Neumann Olsen.

Med Normal som stadig mere synlig konkurrent på markedet for personlig pleje var butikkens omsætning af shampoo, sæbe, bind osv. vigende. Men med et nyt space med fokus på de produkter, som det er naturligt at putte i kurven og indkøbsvognen sammen med mælken, og tilpasning af priserne, er det for første gang i flere år lykkedes at kravle op på den rigtige side af indeks 100.

Butikschef Mathias Neumann Olsen er sammen med et hold af unge talenter optaget på Dagrofas købmandsuddannelse. I WIKA MENY omsætter han teori til praksis.

Talentet i flaskerummet

Butikschef Mathias Neumann Olsen har på vej op ad karriestigen samlet det bedste fra flere butiksformater. Rejsen begyndte i SuperBest i Næstved, videre til SPAR i Blangslev over til en mindre Dagrofa-ejet MENY i Præstø og nu en stor købmandsejet MENY i Køge

Mathias Neumann Olsen opdagede, at han som elev i den daværende SuperBest i Næstved bedre kunne bruge hovedet, når han fik lov til at gøre sig sin praktiske erfaringer i butikken.

Mesterlæren blev kronet med en topkarakter, og da han senere fik et 10-tal i Ledelse i praksis vidste og viste han, at han kunne kombinere hoved og hænder og arbejde som den komplette købmand med hjerne, hjerte og mavefornemmelse med i den daglige drift.

– Jeg kunne jo godt lide kontakten med kunderne og arbejde med varerne. Så jeg tænkte hvorfor ikke, da købmanden kiggede ind i flaskerummet og tilbød mig en elevplads i butikken. Det var en dejlig fornemmelse første gang at møde på jobbet med hvid skjorte og slips. Nu var jeg en del af holdet.  Det gav mig endnu mere energi og entusiasme for butiksfaget, siger Mathias Neuman Olsen.

I begyndelsen af mesterlæren i Næstved arbejdede han tæt sammen med butikkens grøntchef Kenneth Nielsen, der fik sin egen SPAR-butik i Blangslev. Mathias valgte at følge med og færdiggøre sin uddannelse i SPAR. Nogle år senere blev Kenneth Nielsen købmand i MENY Præstø, hvor Mathias kom med som souschef i en alder af blot 23 år.

– Jeg har en ambition om at være med til at udvikle WIKA MENY i forhold til ledelse, salg, økonomi og markedsføring de kommende år. Jeg skal så at sige tappe min erfarne købmand Per Jensen for mest mulig viden, inden jeg forhåbentlig får mulighed for overtage en stor butik på Sjælland, siger Mathias Neumann Olsen.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: