Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Danskerne køber mere slik i Tyskland og Sverige

En ny meningsmåling viser, at 81 pct. af de forbrugere, der grænsehandler i Tyskland, køber slik som del af indkøbet.

Det er en markant stigning i forhold til en tilsvarende undersøgelse for to år siden

Flere og flere danskere køber slik uden for landets grænser. Det viser er en undersøgelse, som Norstat har gennemført for De Samvirkende Købmænd.

81 procent svarer, at de også køber slik, når de handler i butikker syd for den dansk-tyske grænse. I maj 2016 viste en tilsvarende undersøgelse, at tallet var 72 pct. Det svarer til en stigning på 12,5 pct. over to år.

Udover en dansk moms på 25 pct. er slikafgiften siden 2008 forhøjet fra 14,20 kr. pr. kg til 25,97 kr. pr. kg. excl. moms. Det svarer til godt 83 pct.

– Det har desværre medvirket til, at danskere med en sød tand står i kø hos tyske grænsehandelsbutikker og supermarkeder i Skåne, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

I Sverige sælges slik og chokolade med kun 12 pct. fødevaremoms og uden punktafgifter.

En svensk undersøgelse fra foråret 2016 viste, at 44 pct. af besøgende fra Sjælland købte slik/chokolade i svenske butikker. Det var suverænt den varegruppe, der blev købt af flest.

– Siden da er den svenske krone faldet til det laveste niveau siden 2009, så det nu er endnu mere fordelagtigt at handle slik i Sverige, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Udover den omfattende grænsehandel er der også opstået en illegal handel, hvor en del uorganiserede kiosker, grønthandlere og slikbutikker sælger slik, som er hentet i udlandet. Her er hverken afregnet dansk moms eller afgifter.

– Det er naturligvis positivt, at regeringen med sit forslag til finanslov for 2019 har fokus på lavere afgifter, siger Claus Bøgelund Nielsen og tilføjer:

– Hvis politikerne ønsker at sikre danske forbrugere billigere varer i danske butikker, flere arbejdspladser mere lokal handel og bekæmpe illegal handel, så er lavere afgifter vejen frem.

Han opfordrer politikerne til at forhandle om en endnu mere ambitiøs grænsehandelspakke, så det bliver muligt at bekæmpe den illegale handel og grænsehandelen.

Udover chokolade og slik mv. er andre store slagnumre i grænsehandelsbutikkerne øl, vin, sodavand og spiritus.

Kilder: Meningsmålingen er gennemført af Norstat for DSK, august 2016. Der henvises samtidig til undersøgelse af Norstat for DSK fra maj 2016.

Om danskernes køb i Sverige henvises til en svensk analyse fra foråret 2016: https://utveckling.skane.se/siteassets/publikationer_dokument/granshandel2016_170407.pdf

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: