Spring til indhold
Søg
Close this search box.

De ældre kommer til at betale prisen, hvis butiksregler i planlov ændres

De ældre kommer til at betale prisen, hvis regeringen får flertal for den påtænkte liberalisering af planlovens detailhandels-bestemmelser. De politikere, som i de kommende uger skal tage stilling til, om

De ældre kommer til at betale prisen, hvis regeringen får flertal for den påtænkte liberalisering af planlovens detailhandels-bestemmelser.

De politikere, som i de kommende uger skal tage stilling til, om planlovens detailhandels-bestemmelser skal liberaliseres, skal have sig for øje, at det ikke ”kun” drejer sig om butikslivets fremtid. Det drejer sig også i høj grad om de ældre, hvoraf mange bor i de mindre bysamfund uden for de største byer.

Allerede i dag viser en analyse af befolkningssammensætningen i byer i udkantskommunerne, hvor den sidste dagligvarebutik er lukket, at gennemsnitsalderen i disse byer er markant højere (3½ år) end landsgennemsnittet, og at det især er andelen af ældre over 65 år, der er højere i byerne med de lukkede butikker. Der er 23% flere ældre i byerne, hvor den sidste dagligvarebutik er lukket, end der er i resten af Danmark.

Og ikke nok med det: I fremtiden forventes gennemsnitsalderen i udkantsbyerne at stige yderligere i forhold til resten af Danmark, så forskellen i 2033 er 5,3 år i gennemsnitsalder, og der er 33% flere ældre over 65 år i udkantsbyerne end i resten af Danmark.

Sammenkobler man denne viden med den seneste analyse fra Retail Institute om, at det vil være de ”små samfund”, der mister dagligvarebutikkerne, står det lysende klart, at det vil være de ældre, der kommer til at betale prisen for en planlovsliberalisering.

Hvis planlovens detailhandelsbestemmelser liberaliseres fuldt ud, vil der i 2025 være hele 67.153 husstande uden en dagligvarebutik i nærområdet, hvilket er en stigning på mere end 40.000 over en 10-årig periode. Der vil altså være hele 30.000 flere husstande, der vil miste sin dagligvarebutik i den kommende 10-års periode sammenlignet med den forgangne 10-års periode.

Så en planlovsliberalisering vil ske på bekostning af vores ældre medborgere!

Her  kan du læse mere om Incentives analyse – og her mere om Retail Institutes analyse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: