Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Vejen til byggemarked og supermarked

”Man kan gå sin vej. Man kan komme godt i vej. Man kan gå sin egen vej – og så kan man få sin helt egen vej. Det sidste er,

”Man kan gå sin vej. Man kan komme godt i vej. Man kan gå sin egen vej – og så kan man få sin helt egen vej. Det sidste er, hvad købmandsfamilien Andersen i Måløv har gjort.”

Citatet er fra bogen ”Købmændenes historie” af Søren Mørch og Tom Buk-Swienty.

At have sin egen vej betyder, at Jørgen Andersensvej i Måløv har indkørsel til en stor parkeringsplads ved XL BYG og MENY. Vejen er ikke lang – men den binder to store forretninger sammen på hver sin side af vejen.

Både byggemarked og supermarked er resultat af den fremsynede og legendariske købmand Jørgen Andersens evne til at se forretningsmuligheder.

De Samvirkende Købmænd og købmand Jørgen Andersen (JA) i Måløv kan i år fejre 110 års jubilæum.

DSK blev grundlagt den 8. september 1907. Det var året, hvor bogen om købmændenes historie udkom.

Den 25. oktober 1907 begyndte Jørgen Andersen et købmandseventyr, der fortsætter i 3. generation med barnebarnet Jørgen Andersen.

Den gamle købmand skulle ved barnebarnets fødsel have gratuleret den lykkelige moder med ordene: “Tak fordi du gav mig en lærling.”

Jørgen Andersen senior døde den 17. november 1955 i en alder af 72 år.  Det blev hans to sønners opgave at føre JA videre.

Stig Andersen blev chef for kolonial-, isenkram- og farveafdelingen, og Mogens Andersen for trælast- og korn- og foderstof- og olieafdelingen.

Ekspansion i 60’erne

Brødrene forsatte i faderens fodspor, og JA ekspanderede i årene omkring 1960. Efter en del tovtrækkeri med myndighederne om placeringen, kunne de to brødre den 29. april 1965 åbne dørene til et samlet bruttoetageareal på 1.400 m2 stort supermarked. På det tidspunkt var det et af Danmarks største – og dermed for den tid bemærkelsesværdigt stort.

Den 29. april 1971 blev JA Byggeland indviet med 2.000 m2 etageareal og var et af de første og største byggemarkeder i Danmark. JA var dermed gået fra en ”blandet landhandel” til supermarked og byggemarked. Byggemarked kan i år fejre 10 år som XL Byg.

Da dørene blev åbnet til det store, moderne supermarked i Måløv i 1965 hed det slet og ret JA Supermarked efter grundlæggeren Jørgen Andersen. Tre år senere blev det ændret til JA Superland og i 1991 gik JA fra Superland til PRIMA kæden.

JA PRIMA Supermarked i Måløv blev kraftigt udvidet og moderniseret i 1999 fra et salgsareal på 800 m2 til 1.350 m2. I september 2004 til JA SuperBest, da PRIMA kæden fusionerede med SuperBest.

2. maj 2015 åbnede JA som MENY Supermarked.

Byggemarked i brand

Efter at Jørgen Andersen, søn af Stig, havde købt sin søstre ud, fik han for 25 år siden den fulde kontrol over aktieselskabet. Året efter – i 1993 – købte JA Bangs Tømmergaard på Marielundsvej i Herlev og flyttede i 1994 til Vesterlundvej i Herlev, der er blevet udvidet kraftigt igennem tiderne og er i dag JA XL-BYG BYGGECENTER Herlev.

I 2004 blev byggemarked og trælast ombygget og tilbygget med 1.500 m2 til i alt 3.500 m2 opvarmet areal, der på det tidspunkt var med i Råd&Dåd Byggecenter kæden. 2007 afløste XL-BYG denne kæde, og forretningen hedder i dag JA XL-BYG BYGGECENTER Måløv.

JA fejrede sit 100 års jubilæum med pomp og pragt den 25. oktober 2007 og udgav et jubilæumsskrift, skrevet og researchet af Søren Federspiel.

10. juli 2014 blev en skelsættende dag for JA, da en brand brød ud i byggemarkedet og ødelagde det oprindelige byggemarked på 2.000 m2 fra 1971. Det var den tredje storbrand i JA’s historie.

På mirakuløs vis blev brandskaderne begrænset til den ældste del, og byggemarkedet kunne genåbne efter én måneds oprydning i den nye del fra 2004. Godt et år senere kunne JA tage det nye udvidede byggecenter i brug i slutningen af 2015.

JA købte i 1999 ISO Supermarked på Centrumgaden i Ballerup og åbnede det i efteråret 1999 som JA PRIMA Supermarked og i september 2004 til JA SuperBest og i april 2013 til JA EuroSpar. I forbindelse med lukningen af EuroSpar kæden i maj 2015 besluttede JA at overdrage supermarkedet til Dagrofa, og det blev til KIWI. Efter lukningen af KIWI-kæden er butikken omdannet til MENY.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: