Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Sommerferietid er fritidsjobtid – også hos købmændene

Sommerferien er en højtid for fritidsjob og dermed også første møde med arbejdsmarkedet for mange unge.

Mange unge får deres første erfaringer på arbejdsmarkedet hos den lokale købmand. Unge medarbejdere er en afgørende ressource mange steder i dagligvarehandlen. Ifølge en ny rapport stiger antallet af unge medarbejdere i dagligvarehandlen markant i tredje kvartal, især i områder uden for de største byer.

I gennemsnit er der cirka 1.000 flere unge medarbejdere i dagligvarehandlen i tredje kvartal sammenlignet med andet kvartal. Denne stigning er størst i Vestjylland, hvor antallet af unge medarbejdere i gennemsnit stiger med over fire procent, og i Nordjylland med cirka 3,9 procent.

Mange sommerferiegæster, herunder udenlandske turister, vil derfor møde danske unge, når de handler hos den lokale købmand. Dette understreger vigtigheden af fritidsjobbet som en naturlig indgang til arbejdsmarkedet for mange unge. I slutningen af 2022 udgjorde unge cirka halvdelen af alle beskæftigede i den danske dagligvarehandel, mod knapt syv procent på arbejdsmarkedet generelt.

”Sommerferien er en periode, hvor mange unge finder deres første job, og dagligvarehandlen oplever en sæsonbestemt stigning i ungdomsbeskæftigelsen i tredje kvartal”, siger Jannick Nytoft, adm. direktør hos De Samvirkende Købmænd.

”Hos De Samvirkende Købmænd mener vi, at fritidsjob er en vigtig del af unges dannelse og adgang til arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt at skabe gode rammer for unges beskæftigelse, især i yderområderne. Derfor er det også vigtigt at skabe de bedste rammer for, at unge får nem adgang til arbejdsmarkedet – ikke mindst i yderområderne. Det kunne gavne beskæftigelsen og engagementet hos de unge, hvis der blev gennemført en forenkling og bedre vejledning om reglerne for unges arbejde, men det kræver også, at der kigges på EU-reglerne på området”, siger Jannick Nytoft.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: