Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Stærke købmænd giver liv på landet

Fordele, ulemper og erfaringer
Stærke købmænd skaber liv i Danmarks lokalsamfund

Udkantsdanmark. Vandkantsdanmark. Provinsen.

Kært barn har mange navne, men ingen af dem er rammende. For danskerne kan godt lide provinsen: Det åbne landskab, den lokale købmand, de aktive foreninger og den frie luft. Den danske folkesjæl er rundet af dette landskab.

Landdistrikterne i Danmark har det imidlertid ikke så godt, som de kunne have. Flere steder i landet oplever man f.eks. både butiksdød og fraflytning.

Heldigvis er der også masser af muligheder – også for at gøre noget ved udfordringerne.

Den lokale købmand spiller en afgørende rolle for det lokale samfund. Både som leverandør af dagligvarer, som pakkecentral, som udleveringssted for medicin, som socialt samlingspunkt og som bidragsyder til lokalsamfundets sociale liv og meget andet. Med andre ord: Stærke købmænd hjælper lokalsamfundet på vej.

Skal de selvskabte udfordringer i landdistrikterne derfor håndteres – skal landdistrikterne udvikles og ikke afvikles – så spiller den lokale købmand en rolle. Men købmændenes vilkår kunne godt være bedre.

Vi må også erkende, at selvom købmanden er vigtig, skal der også mere til. En stærk købmand kan ikke alene holde liv i et lokalsamfund, hvis alle de offentlige institutioner er lukket, bussen ikke kører, og der ikke er nogen internetadgang i den egn. Købmanden kan gøre meget – men ikke alt.

Otte indsatsområder og 34 konkrete forslag

Skal Danmarks landdistrikter udvikles og ikke afvikles, må vi derfor også se på, hvordan vi skaber bedre rammer for den lokale købmand – både de helt nære forretningsmæssige rammer og de mere overordnede samfundsmæssige rammer.

DSK peger på otte indsatsområder med i alt over 30 konkrete forslag, der kan forbedre vilkårene for Danmarks lokale købmænd og dermed for de danske lokalsamfund.

Om dette notat

Denne analyse er udarbejdet i januar 2024 af analysemedarbejder Anker Søby Poulsen og analysechef Morten Jarlbæk Pedersen. Det er tilladt at citere fra denne analyse med henvisning til DSK.

Alle billeder er fra www.unsplash.com eller DSK.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: