Den direkte kontakt mellem vinleverandør og kunde giver ekstra salg og højere gennemsnitskøb i MENY Rotunden
MENY Rotunden i Hellerup har smagsprøver på vin næsten hver weekend i vinafdelingen, hvor importører eller producenter præsenterer et udvalg af deres vine. Der bliver skænket op i skinnende rene Spiegelau-glas. Små plasticbægre er bandlyst.
Ved siden af vinafdelingen kan kunderne gå på opdagelse i en betjent osteafdeling med 700 forskellige oste. Den personlige kontakt mellem kunde og leverandør gør ofte, at der ryger lidt ekstra i kurven eller kundevognen. Både målt på volumen og værdi.
– Vi er en af landets største vinbutikker med vine fra hele verden. Vores udvalg af 1.700 vine og andre gode, velsmagende dråber går ikke kun i bredden; men også i dybden, siger købmand og sommelier Rasmus Vejbæk-Zerr, MENY Rotunden.
– Butikkens beliggenhed i Hellerup betyder, at vi er begunstiget med et købestærkt publikum. Mange af vores kunder har råd til og er villige til at betale ekstra for kvalitet. De lægger i gennemsnit 280 kr. pr. indkøb, hvilket er ca. 80 kr. mere end landsgennemsnittet, fortæller Rasmus Vejbæk-Zerr.
Ifølge købmanden har butikken også landets højeste gennemsnitspris pr. vinkøb: – En kunde hos os giver i snit 91 kr. for en flaske vin, mens gennemsnitsprisen på landsplan er på godt 35 kr.
Typisk vælger kunderne to gode flasker vin. Derimod bliver der sjældent solgt kassevin med seks styk eller bag-in-box.
Ved siden af vinsmagningerne er der flere gange om året Vin Kup Weekend, som udelukkende er kvalitetsvine til specialpriser.
Som en ganske særlig service tilbyder MENY Rotunden også at nedkøle vinen til den rigtige temperatur, når der skal leveres vine ud af huset til privat fest eller stort firmaevent. Og har man ikke selv de rette vinglas, så kan det lånes i forbindelse med bestilling af vinene.
– Vi markedsfører aktiviteter og arrangementer i Rotunden Vinklub gennem Facebook, hvor vi har over 2.200 følgere, fortæller købmand og sommelier Rasmus Vejbæk-Zerr. Foto: Flemming Effersøe
Fransk vinkort i butikken
MENY-butikkerne i Rotunden i Hellerup, Østerbro, Charlottenlund og Dalgaard i Hørsholm får jævnligt besøg af Victor Monchamp, som har stiftet importfirmaet Det Franske Vinkort. Her byder han på smagsprøver fra såvel nye som klassiske vinslotte i Frankrig.
– Jeg importerer vine, som er inspireret af den franske terroirs mangfoldighed, de franske vinmageres ekspertise og viljen til at forny billedet af franske vine i de danske forbrugers øjne og hjerte, siger Victor Monchamp og tilføjer:
– Der er økologiske vine, som er fremstillet med respekt til mennesket og med respekt for miljøet. Det er vine, som er i takt med den moderne gastronomi, og det er vine, som byder på ægte smagsoplevelser.
Kundekredsen består af professionelle, som garanterer, at historie bag vinene hos Det Franske Vinkort når frem til forbrugerene. Det er også derfor, at jeg ofte har demo i udvalgte MENY-butikker. Det er vigtigt for mig at være i kontakt med forbrugerne, at opleve reaktionerne, når de smager mine vine og endelig bekræfte mig i, at jeg er rette spor med konceptet, siger Victor Monchamp.
Victor Monchamp nyder mødet med kunderne i MENY. Men han er også ved at udvikle en hjemmeside for Det Franske Vinkort, hvor forbrugere kan hente inspiration til en moderne livsstil i harmoni med krop, sjæl og miljø. Foto: Flemming Effersøe
Vingård under danske vinger
Når Tine Malling Pedersen ikke passer sit job som stewardesse hos SAS eller som medejer af en fransk vingård sammen med den pensionerede SAS-kaptajn Peter Find Andersen, tager hun med jævne mellemrum en mellemlanding i en MENY-butik for at præsentere vine fra Château Gourran.
Slottet, der ligger 30 km sydøst for Bordeaux, har været i familiens eje siden 1989 – først som feriebolig og siden også som vingård. For ni år siden blev det overtaget af ægteparret, da Peters stedfar ønskede at sælge gården. Tine og Peter realiserede en drøm om at fremstille deres egne vine og ansatte Christine Chaminade, som er produktionsleder, leder af planteavl og ønolog.
De syv hektar med vinstokke giver nu ca. 45.000 flasker årligt. Hvoraf omkring halvdelen bliver solgt via 10 MENY-butikker fordelt over hele landet.
Château Gourran opførtes i sin nuværende arkitektur i 1773. På denne tid var slottet domicil for baronen af Capian. Vinproduktionen på Château Gourran kan dateres tilbage til tiden før 1855.
Før sommerferien mødte Tine Malle Andersen kunderne i MENY Rotunden over to dage for bl.a. at præsentere vingårdens egen rosévin, Bordeaux Clairet, som optakt til sommerens boom i salget af rosévine.
Samtidig benyttede den danske vinproducent muligheden for at præsentere første årgang af vingårdens egen hvidvin. Den er fremstillet på druerne Sauvignon Blanc, Semillon og Muscadelle og blev godt modtaget af kunderne i MENY.
Derudover er der to rødvine fra Château Gourran; Tradition og Grande Reserve.
